‘Een zware poule, maar uiteindelijk moet het wel te doen zijn’

De kwalificatiereeks richting het WK 2018 in Rusland wordt zeker geen formaliteit voor het Nederlands elftal. De loting wees zaterdag uit dat Oranje zich langs de enkelvoudige wereldkampioen Frankrijk, Zweden, Bulgarije, Wit-Rusland en Luxemburg moet zien te knokken. Jan van Halst heeft er desalniettemin vertrouwen in dat ‘we’ er gewoon bij zijn in de voormalige Sovjet-Unie.

‘Een zware poule, maar uiteindelijk moet het wel te doen zijn’, zegt de oud-voetballer over de loting. ‘Het Nederlands elftal zit in een overgangsfase en kan in deze groep meteen aan de bak. Frankrijk is natuurlijk de sterkste tegenstander. Zij hebben zoveel spelers in hun team die bij Europese topclubs spelen. Benzema en Pogba bijvoorbeeld. Maar ook Koscielny, Varane, Matuidi, Giroud, Griezmann…noem ze maar op’, haalt Van Halst een aantal sterspelers van het Franse nationale elftal aan.

De laatste ontmoeting met Frankrijk biedt weinig perspectief voor Nederland. ‘In de voorbereiding op het WK heeft Oranje kansloos van Frankrijk verloren. Toen werden we helemaal van de mat gespeeld, waarna Van Gaal het systeem omgooide’, doelt de analist van FOX Sports op de 2-0 oefennederlaag tegen de Fransen. Toenmalig bondscoach Louis van Gaal besloot daarna om met een extra mannetje in de defensie richting het WK toe te werken.

‘Om duistere redenen doen ze het in de kwalificatiereeks altijd minder goed’, stipt Van Halst een zwak punt aan van het keurkorps van de Franse bondscoach Didier Deschamps. ‘Misschien omdat het soms wel mannetjes zijn. Laten we hopen dat zij daar nu weer aan ten onder gaan.’

Zweden

De Zweden zijn geen onbekende voor het Nederlands elftal. Tijdens de kwalificatiereeks in aanloop naar het voor Oranje desastreus verlopen EK in Polen en Oekraïne moest Nederland in de uitwedstrijd haar meerdere erkennen in Zweden (3-2). Het hele elftal van de Scandinaviërs is afgestemd op Zlatan Ibrahimovic, de absolute vedette van het Zweedse nationale elftal. ‘Je kunt je afvragen of hij er straks als die kwalificatie begint, nog bij is’, wijst Van Halst op de leeftijd van de spits, die met zijn 33 jaar zich in de herfst van zijn carrière bevindt.

‘Hij is een impulsieve jongen die vooraf of tijdens die kwalificatiereeks kan beslissen om ermee te stoppen. Met Zlatan kan Zweden een gevaarlijke ploeg zijn. Zonder hem is het ook een goed team, maar een ploeg die Nederland gemakkelijker kan hebben’, aldus Van Halst.

Bulgarije

Tot slot geeft Professor Piero nog zijn mening over de Bulgaren. ‘Behalve Manolev (oud-PSV, red.) en Michajlov (voormalige doelman van FC Twente, red.) zijn er weinig bekende namen. De clubs waarbij de jongens spelen zijn ook niet aansprekend’, stelt Van Halst vast. Van een group des doods is in zijn ogen geen sprake. ‘De groep waar Spanje en Italië inzitten is lastiger. Met Albanië (dat onlangs Frankrijk versloeg in een oefenduel, red.) en Israël heb je daar nog twee linke tegenstanders.’

Praat Mee!