Laksheid Nederlandse clubs in Europa stoort KNVB: ‘Dat is een groot probleem’

De KNVB is klaar met de Nederlandse clubs die de Europa League niet serieus nemen. Volgens de bond is het vijf voor twaalf en wordt het tijd dat het Nederlandse clubvoetbal weer de broodnodige punten gaat pakken in Europa, zodat de daling op de UEFA-coëfficiëntenlijst een halt wordt toegeroepen.

Het meest bekende voorbeeld van die lakse houding is PSV. De Eindhovenaren stelden meerdere malen een B-elftal op in de Europa League, met name in de tijd dat Dick Advocaat het voor het zeggen had in Brabant. PSV vergooide daarmee belangrijke punten voor Nederland. Mede daardoor is het goed mogelijk dat de kampioen van Nederland over drie jaar voorrondes zou moeten spelen om zich te kwalificeren voor het hoofdtoernooi van de Champions League.

Als het aan Jelle Goes ligt, wordt het hoog tijd dat de afgevaardigde clubs in Europa er weer alles aan gaan doen om zo ver mogelijk in het toernooi te komen. ‘Kijk naar een club als Sevilla. Dat won het toernooi al twee keer achter elkaar. De tijd dat clubs laatdunkend doen over de Europa League moet voorbij zijn’, vertelt de technisch manager van de KNVB in het Algemeen Dagblad. ‘Alsof het niet belangrijk is om internationaal te presteren. In feite krijgen we daar nu de rekening voor gepresteerd.’

Goes wil niet alleen PSV de zwartepiet toespelen. ‘Alle Nederlandse deelnemers van de laatste jaren aan Europees voetbal zijn verantwoordelijk voor de magere prestaties in die jaren. Wij zien dat bij de KNVB als een groot probleem. Internationale wedstrijden op hoog niveau zijn essentieel voor spelers en trainers. Spelen Nederlandse voetballers minder internationale wedstrijden, dan heeft dat ook weer invloed op het Nederlands elftal. Dit is een van de pijnpunten die bij ons hoog op de agenda staan’, aldus de beleidsbepaler van de KNVB.

 

Praat Mee!