Platini stelt zich kandidaat voor FIFA-voorzitterschap

Het hing al een tijdje in de lucht en woensdag heeft Michel Platini het zelf ook bevestigd. De 60-jarige Fransman stelt zich officieel kandidaat om Sepp Blatter op te volgen als voorzitter van de FIFA. 

Dat maakte Platini bekend op de site van de UEFA. ‘Dit was een zeer persoonlijk besluit, waar ik zeer goed over heb nagedacht’, verklaart de voorzitter van de UEFA. ‘Daarbij heb ik rekening gehouden met mijn toekomst en die van het voetbal. Ook heb ik me laten leiden door alle steun en aanmoedigingen die ik van velen van jullie heb gekregen.’

Volgens Voetbal International mag Platini rekenen op de steun van zeker vier confederaties die lid zijn van de FIFA. Naast de UEFA gaat het hierbij om de overkoepelende voetbalbonden van Noord- en Centraal-Amerika, Zuid-Amerika en Oceanië. Deze confederaties beschikken over 115 van de 209 stemmen. Een meerderheid lonkt dan ook voor de sportbestuurder, die het in elk geval op zal moeten nemen tegen de Braziliaan Zico en Musa Bility uit Liberia.

Paradox

Platini heeft duidelijk voor ogen wat hij wil veranderen bij de FIFA. ‘Ik wil de FIFA zijn waardigheid teruggeven. Ik wil een FIFA die gerespecteerd wordt door iedereen en een voorbeeld is voor de rest van de wereld’, zegt de oud-voetballer, die zijn vraagtekens zet bij de manier waarop de FIFA-verkiezingen in de afgelopen decennia zijn georganiseerd. ‘De FIFA heeft in de afgelopen halve eeuw maar twee voorzitters gehad. Dat is paradoxaal. Aan de ene kant getuigt het van extreme stabiliteit. Aan de andere kant gaat het niet met de sport mee, die radicale omwentelingen en een gigantische economische groei heeft ondergaan’, aldus Platini.

Kandidaten hebben tot 26 oktober de tijd om zich aan te melden. Vier maanden later, op 26 februari, kiezen de aangesloten landen bij de FIFA hun nieuwe voorzitter. (Foto: Soccer.ru)

Praat Mee!