Weggestuurde Ajacied leeft op bij PSV: ‘Ik zit lekker in mijn vel’

Voor Steven Bergwijn kwam op zevenjarige leeftijd een droom in vervulling. De toenmalige jeugdspeler van de Almeerse voetbalvereniging ASC Waterwijk wordt gevraagd om in de jeugdopleiding van Ajax te komen voetballen. Maar na zes jaar komt er alweer een einde aan het sprookje en besluit Bergwijn zijn loopbaan te vervolgen bij PSV, waar hij vorig seizoen zijn debuut maakte in het eerste elftal. De zeventienjarige aanvaller maakt inmiddels officieel deel uit van het keurkorps van trainer Phillip Cocu en geniet van alle indrukken die hij opdoet in Eindhoven.

In de voorbereiding deed Bergwijn al van zich spreken tijdens de verloren oefenwedstrijd tegen FC Basel (3-2). De jeugdinternational slalomde vlak voor rust om de doelman van de Zwitsers heen en rondde uiterst koelbloedig af. Het talent van Bergwijn wordt door kenners die dicht bij PSV staan onderschreven. Hier en daar wordt zelfs gezegd dat hij verder is dan Memphis Depay op diezelfde leeftijd. Het pad dat de 21-jarige aanvaller sinds zijn debuut bij PSV heeft bewandeld, is een voorbeeld voor Bergwijn.

‘Of ik fan ben van hem? Ja, absoluut’, zegt Berwijn over Depay, die tijdens de zomerse transfermarkt voor ruim dertig miljoen euro de overstap maakte naar Manchester United. ‘Die jongen geeft elke dag honderd procent en weet dat ook over te brengen op anderen. Hij sprak vorig jaar veel met me en hielp me op trainingen. Met afwerken bijvoorbeeld, hij leerde me dat álles op doel moet. Ik heb veel aan hem gehad’, vertelt de veelzijdige aanvaller in een interview met Voetbal International.

Ajax

Terug naar zijn tijd in Amsterdam, waar hij op dertienjarige leeftijd plotseling werd weggestuurd door Ajax. Er gaan nog altijd verhalen dat de vader van Bergwijn de aanstichter is geweest van zijn vertrek. Hij zou het aan de stok hebben gekregen met een jeugdtrainer en dreigde zijn zoon onder te brengen bij PSV. Dat gebeurde uiteindelijk ook, maar of Bergwijn en zijn vader daar zelf voor kozen of dat Ajax de eer aan zichzelf heeft gehouden, is tot op de dag van vandaag nog altijd niet duidelijk.

Bergwijn wil er zelf weinig over kwijt. ‘Ik speelde in de C2-junoren onder Orlando Trustfull, met jongens als Donny van de Beek en Abdelhak Nouri, maar ik had het daar niet echt meer naar m’n zin’, meent de jongeling. ‘Ik had gewoon geen plezier meer in het voetballen, laat ik het daarop houden.’

Zijn overstap van Ajax naar PSV had grote gevolgen voor zijn ouders, die iedere dag om zes uur op moesten staan om de kleine Bergwijn vanuit zijn woonplaats Almere naar Eindhoven te brengen. ‘Ze deden altijd al alles voor me, waren overal bij’, is Bergwijn zijn ouders nog altijd dankbaar. Vier jaar later mag hij al mee op trainingskamp naar Frankrijk en Italië met de grote jongens van PSV, en daar geniet hij met volle teugen van. ‘Dit is een mooie week en we spelen alleen maar mooie wedstrijden. Ik doe iedere dag wat ik leuk vind bij een schitterende club, dan kan ik toch alleen maar lachen? Ik zit lekker in mijn vel. Als ik bij PSV en bij het team ben, heb ik inderdaad plezier’, laat Bergwijn weten.

Boodschap Depay

Dit jaar moet het jaar worden van Bergwijn, die bij het afscheid van Depay nog een persoonlijke boodschap kreeg van de Mancunian. ‘Hij zei dat hij me over een paar jaar in de basis van PSV wil zien, dat ik me moet bewijzen’, zegt de international van Oranje onder 19. ‘Daarin is hij zeker een voorbeeld. Elke dag moet ik alles geven. Het loopt tot nu toe zeker lekker, maar het kan altijd beter. Je moet nooit tevreden zijn en altijd streven naar meer. Ik geloof in mezelf en weet dat als ik mijn best doe, dat ik kan aanhaken’, sluit Bergwijn af.

Praat Mee!