Van der Sar kon mee naar WK 2010: ‘Maar dat kon ik niet over mijn hart verkrijgen’

Edwin van der Sar zwaaide na het EK 2008 in Oostenrijk en Zwitserland af als international van het Nederlands elftal. Twee jaar later bereikte Oranje de WK-finale in Zuid-Afrika, waarin Nederland het na de verlenging moest afleggen tegen de uiteindelijke wereldkampioen Spanje (1-0). Als het aan de toenmalige bondscoach Bert van Marwijk had gelegen, was Van der Sar gewoon meegegaan naar Zuid-Afrika.

Zijn laatste eindtoernooi als doelman van het Nederlands elftal kan Van der Sar zich nog goed herinneren. Oranje kende op het EK in 2008 een wervelende start en walste zowel over Italië (3-0) als Frankrijk (4-1) heen, respectievelijk de wereldkampioen en de vice-wereldkampioen van 2006. ‘Daar speelde ik goed en heb ik in de groepsduels met Frankrijk en Italië aardig wat reddingen verricht op cruciale momenten’, herinnert de recordinternational zich.

‘Ik had zojuist met Manchester United de landstitel en de Champions League gewonnen. Daardoor kwam ik met een bepaalde status binnen, hoewel ik normaliter niet zo van verering houd. Het is alleen jammer dat we ons daar door de oude, slimme vos Guus Hiddink in de luren hebben laten leggen’, doelt Van der Sar op de uitschakeling in de kwartfinale tegen Rusland. De voormalige doelman hield het niet droog na afloop, omdat hij wist dat het zijn laatste wedstrijd in het Oranje-tenue was.

Rentree

Althans, dat was de bedoeling. Van der Sar veranderde van gedachten toen hij vier maanden later door Van Marwijk werd gevraagd om tijdelijk terug te keren. ‘Iedereen probeerde me te behouden’, vertelt hij op de website van Ajax. ‘Frank de Boer – de assistent van de bondscoach – belde met de mededeling dat ze me nodig hadden omdat Maarten Stekelenburg en Henk Timmer geblesseerd waren.’

Uiteindelijk gaf het Oranje-hart van Van der Sar de doorslag en besloot hij nog tweemaal uit te komen voor het Nederlands elftal. ‘Maar ik moest eerst even een belletje plegen omdat mijn ouders een familiefeest hadden georganiseerd op een grote boot. Vervolgens zijn zij met veertig man komen kijken op kosten van de KNVB’, zegt Van der Sar.

Gepolst voor WK 2010

Zijn rentree beviel Van Marwijk zo goed, dat hij Van der Sar probeerde over te halen om zijn definitieve afscheid nog even uit te stellen. ‘Van Marwijk vroeg zelfs of ik het WK van 2010 in Zuid-Afrika nog wilde doen, maar mijn vrouw had eind 2009 een hersenbloeding gekregen. Hoewel ik van haar wel mocht, kon ik dat niet over mijn hart verkrijgen’, aldus de 130-voudig international. (Foto: Austin Ouside)

Praat Mee!