Blind zag United-transfer niet aankomen: ‘Van Gaal heeft dat nooit gezegd tijdens het WK’

Oud-bondscoach Louis van Gaal nam vorig jaar zomer alleen Daley Blind mee naar Manchester United. De Nederlandse oefenmeester maakte meerdere Oranje-internationals warm voor een overstap naar The Red Devils, maar lange tijd leek het erop dat hij helemaal geen landgenoten in zijn kielzog mee zou nemen naar Manchester. Vlak voor het verstrijken van de transferdeadline haalde Van Gaal alsnog Blind binnen, die een transfer naar de Engelse grootmacht allang uit zijn hoofd had gezet.

‘Hij heeft me tijdens het WK nooit gezegd dat hij me naar Manchester wilde halen’, doelt Blind in een interview met Helden op Van Gaal. ‘Hij zei alleen dat hij me in de gaten zou houden, maar dat zei hij tegen meer spelers. Omdat er vorig jaar zoveel geruchten waren, heeft mijn zaakwaarnemer Rob Jansen twee weken voor het einde van de transferperiode informeel contact gezocht met United. ‘Focus je maar op Ajax’, zei hij na dat contact, ‘want United gaat met de selectie die ze nu hebben de competitie in’, was de boodschap destijds.

Het afhaken van Manchester United was geen grote aderlating voor Blind. ‘Ik had daar geen probleem mee, ik voelde me happy bij Ajax. Maar de geruchten bleven. En ineens, twee dagen voor het einde van de transferperiode, kwamen ze toch’, blikt de 25-jarige Amsterdammer terug op de laatste dagen van augustus 2014. ‘Uiteraard wilde ik praten. Als Van Gaal je wil hebben en de club een stevige prijs wil betalen, hebben ze daar goed over nagedacht. Ik was er snel uit met de club, maar moest afwachten of Ajax en United eruit zouden komen’, aldus Blind.

Warm ontvangst

En dat gebeurde. Op 30 augustus bereikte Ajax een akkoord met United over een transfersom van 17,5 miljoen euro, waarna Blind een vierjarig contract kon ondertekenen bij de Engelse recordkampioen. Vanaf de eerste stappen die hij zette in Old Trafford, werd hij warm ontvangen door de spelersgroep. ‘Eigenlijk was iedereen meteen heel aardig; Wayne Rooney, Mata, niemand gedroeg zich als een arrogante kwal’, vertelt de 29-voudig international.

Ook Van Gaal was heel behulpzaam voor Blind. ‘Dat was heel belangrijk, hij geeft me ook vertrouwen, zegt eerlijk als ik goed heb gespeeld, maar ook als het slecht ging. Daar houd ik van. En ik ben hem natuurlijk heel dankbaar dat hij me de kans heeft gegeven om voor een club als Manchester United te mogen spelen’, zegt de linkspoot, die met zijn vriendin nog nooit over de vloer is geweest bij Van Gaal. ‘Nee, we zijn wel een paar keer bij Robin van Persie thuis geweest, maar niet bij Van Gaal. Ik heb een speciale band met Van Gaal door het Nederlands elftal en door onze samenwerking hier, maar buiten het voetballen zien we elkaar niet.’

Praat Mee!