‘We waren bijna rond met PSG, maar toen belde Louis: ik wil Memphis’

Memphis Depay liet deze zomer PSV achter zich en tekende een vijfjarig contract bij Manchester United. Volgens Marcel Brands, technisch directeur van de Eindhovenaren, had het ook zomaar gekund dat de 21-jarige vleugelflitser naar Paris Saint-Germain was vertrokken. Dat onthult de bestuurder in gesprek met kwaliteitskrant NRC.

De Parijzenaars zaten al langer achter Depay aan. Het eerste contract met PSG dateert van afgelopen winter. ‘We hebben PSG toen gevraagd om niet te veel te pushen. Ik moet zeggen: dat hebben ze keurig gedaan’, zegt Brands, die na de festiviteiten rond het kampioenschap opnieuw een belletje kreeg uit Frankrijk. United had op dat moment nog geen interesse getoond. ‘Dinsdagavond 5 mei rond negen uur belde zaakwaarnemer Kees Ploegsma. Hij zei: ‘We hebben nogmaals rondgebeld, niets. Dus probeer er maar uit te komen met PSG.”

Kort na dat telefoontje verscheen plotseling een Engels nummer op het scherm van Brands’ telefoon. ‘Louis aan de lijn: ik wil Memphis. United wist dat ik volgende dag op Schiphol zou zitten met PSG. Intussen had ik PSG gezegd dat United zich serieus gemeld had. Ik zei: dit is de prijs die we steeds genoemd hebben, maar ik heb ook steeds gezegd dat als er een Engelse club zich meldt, ga ik dit bedrag vragen. Heel transparant’, aldus Brands.

Transfer razendsnel afgerond

Ondanks de interesse van United bereikt Brands toch een akkoord met PSG. ‘Ik heb ook naar United toe gezegd: dit is de prijs. Toen gaf United aan: doen we. Alleen zij hebben een Amerikaanse eigenaar, ze zaten met tijdsverschil’, vertelt de technische man van PSV. Depay moest uiteindelijk zelf de knoop doorhakken. ‘Wij hebben niet het beslissingsrecht. ’s Avonds laat kreeg ik een telefoontje dat Memphis eruit was met United. Om 2 uur ’s nachts kreeg clubjurist Peter Fossen de stukken, volgende ochtend op donderdag hebben we de transfer afgerond. Soms doe ik langer over een jeugdcontractje à 20.000 euro.’ (Foto: Matt Janzer, Wiki Commons)

Praat Mee!