Debuterende Berghuis ziet af: ‘Merk dat ik minder kracht heb voor mijn acties’

Dat er een groot gat zit tussen het niveau van de Eredivisie en de Premier League, ondervindt Steven Berghuis inmiddels ook aan den lijve. De 23-jarige buitenspeler maakte dit weekend zijn debuut voor Watford in het verloren oefenduel met Europa League-winnaar Sevilla (1-0). Hoewel hij maar één helft speelde, was het vaatje bij Berghuis al snel leeg.

Watford-trainer Quique Sánchez Flores haalde zijn kersverse aanwinst in de rust naar de kant. Op eigen verzoek, benadrukte Berghuis na afloop van de vriendschappelijke wedstrijd. ‘Ik heb drie weken geen wedstrijd meer gespeeld en dat ga je op dit niveau voelen. Ik kreeg wat last van m’n bovenbenen, vandaar de wissel’, legde de Nederlander de reden van zijn korte optreden uit in gesprek met het Algemeen Dagblad.

De eerste trainingsweek in Engeland was even wennen voor Berghuis. ‘Ik heb een paar goede trainingen achter de rug, moet nu wedstrijdfit worden en wennen aan de manier van spelen. Ik moet fysiek nog een stap zetten, maar ben om die reden ook naar Engeland vertrokken. Hier begint de training met 25 minuten gezamenlijke krachtoefeningen. Dat is nieuw voor me’, zei de linksbenige aanvaller.

De manier van spelen van Watford is hetgeen waar Berghuis het meest aan moet wennen. ‘Ik merk toch dat ik minder kracht heb voor m’n aanvallende acties als ik veel meeverdedig’, constateerde de zoon van voormalig Oranje-international Frank Berghuis. Dat zijn Spaanse trainer verzorgd voetbal propageert, is wel een dikke plus voor Berghuis. ‘Hij wil graag de bal hebben en spelen vanuit een gesloten organisatie. Minder fysiek, meer techniek. Tijdens trainingen werken we ook constant met de bal. Ik ben ook niet gemaakt voor het typische Engelse voetbal, met alleen lange ballen richting de spitsen’, aldus Berghuis.

Praat Mee!