Onze Oranjetoekomst: Tete, talent + mentaliteit = ?

Dit is de nieuwe rubriek van Onze11.nl: Onze Oranjetoekomst. Zo nu en dan zullen we uitgebreid ingaan op een groot talent in Nederland die de potentie heeft de top en zo ook het Nederlands elftal te halen. 

5 augustus 2013, een dag met bijzonder onstuimig weer en ook zeker een bijzondere dag voor de jonge Ajacied Kenny Tete. De man die nu bekend staat als een vleugelverdediger mag voor zijn eerste keer zijn opwachting maken in het betaalde voetbal. Hij speelt als centrumverdediger in de Jupiler League met Jong Ajax tegen Telstar (2-0 winst). De centrale back speelt een ietwat onzekere wedstrijd echter lijkt dat niemand zorgen te maken: dat Tete het in zich heeft om een grote te worden heeft de stopper al vaak genoeg laten zien.

Zo doorliep de cliënt van Mino Raiola de jeugdelftallen van Nederland al vanaf zijn zestiende verjaardag. Zo maakte Tete zijn debuut voor Nederland Onder-17 tegen Bosnië en Herzegovina (3-0 winst) en stootte hij vervolgens door naar de nationale selectie voor spelers onder de negentien jaar. Daar maakte de van origine centrumverdediger zijn debuut onder bondscoach Win van Zwam. De fysieke jongeling maakte indruk, want mocht zijn debuut meteen maken op een eindronde: het EK 2013 -19 was het podium waar de, toen nog, 18-jarige Tete zijn debuut mocht maken voor Nederland Onder-19. De ploeg van Van Zwam wist de groepsfase niet te overleven, zodoende speelde de jonge Ajacied slechts drie wedstrijden op het toernooi.

Ondertussen had de zaakwaarnemer van de sterke verdediger een akkoord bereikt met Ajax over Tete z’n eerste contract bij Ajax, die hij officieel bekrachtigde met een handtekening in 2012. Een mooie toekomst leek hem in het verschiet te liggen. De rechtsbenige balafpakker speelde in zijn tijd bij de A1 van Ajax samen met onder meer: Riechedly Bazoer, Jaïro Riedewald, Sheraldo Becker, Ricardo Kishna, Queensy Menig. Allen maakten al hun officiële debuut in het betaald voetbal, echter leek het eerste van Ajax voor sommigen wat te hoog gegrepen. Voor Tete duidelijk niet.

We zijn weer aanbeland op de bewuste 5 augustus, Tete die zijn eerste potje afwerkt in de schaduw van de ArenA. Kenny werkt hier zijn wedstrijden nog steeds af aan zijn favoriete zijde van de verdediging: de rechterkant. Op deze manier werkte de stopper nog 50 wedstrijden af in de Jupiler League, totdat hij goed genoeg werd geacht voor een vaste plek in het eerste elftal van de Amsterdammers.

De langverwachte stap naar ‘het eerste’ kwam aan het einde van het seizoen 2014/2015, precies op het goede moment voor Tete. De jongeling had nog maar een contract voor 3 maanden. Zaakwaarnemer Raiola leek het talent eerst weg te loodsen naar een grote club in het buitenland, echter koos de geboren Amsterdammer toch voor zijn vertrouwde plekje in de kleedkamer bij Ajax. De centrumverdediger die zijn debuut op 5 februari tegen AZ maakte (1-0 verlies) werd in het eerste definitief omgeturnd tot rechtsback. Tete maakte zijn ambities voor het nieuwe seizoen al snel duidelijk in gesprek met Het Parool: ‘Vorig seizoen keek ik de kat uit de boom. Alle tijd bij de selectie was mooi meegenomen. Het is vooral de mindset die nu anders is. Ik wil nu echt mijn plekje veroveren, niet op de bank zitten of mijn wedstrijden met Jong Ajax voetballen.’

Alles lijkt dan nu ook volledig volgens plan te gaan voor de rechter vleugelverdediger, directe concurrent Ricardo van Rhijn werd met opvallend gemak uit de basis gespeeld. Tete valt ook meteen op bij de Amsterdammers, de verdediger is constant in de weer en maakt met zijn felle tackles, acties naar voren en scherpe passes een uitstekende indruk op de flank. Zodoende kan het niet anders dan dat bondscoach Danny Blind met stijgende interesse kijkt naar de ontwikkeling van de 19-jarige back. Wat vooral opvalt bij het verdedigende talent van Ajax is de rust in zijn spel en de rust in het hoofd van de jongeling, Tete had een aantal mogelijkheden om te gaan cashen in het buitenland. Echter bleef hij zijn wedstrijden afwerken in het tweede van de Amsterdammers en wachtte de verdediger rustig op zijn kans.

Een formule die we nog geen succesformule mogen noemen, uiteraard kan er nog van alles gebeuren. Echter lijkt de jonge verdediger van Ajax alles in zich te hebben om te slagen. Waar veel talenten uitsluitend teren op hetgeen wat ze al hebben: talent, heeft Tete ook nog de échte winnaarsmentaliteit ontwikkelt. De beuk erin gooien, het éven niet voetballend oplossen en net die extra paar procenten geven om de winst over de streep te trekken, dat in combinatie met het talent waar de verdediger uiteraard over beschikt zijn een toch wel érg sterke combinatie. Mocht Kenny zich op deze manier blijven ontwikkelen, dan zal de back van Ajax verder kunnen reiken dan de beste zijn bij de Amsterdammers en ligt er misschien al wel een ticket klaar om af te reizen naar Frankrijk voor het EK in 2016.

Door Niels Engelman | @Niels_engelman | Niels.engelman@gmail.com

Aflevering 1: Kishna, een vechter met enorme potentie.
Aflevering 2: Van Beek, winnaar met het minste talent

 

 

 

 

 

Praat Mee!