Enkelvoudig Oranje-international doet opmerkelijke uitspraak: ‘Was verder dan Depay’

Jean-Paul Boëtius maakte zich bij zijn debuut voor Feyenoord meteen onsterfelijk door te scoren in De Klassieker tegen Ajax. Anderhalf jaar later, in maart 2014, mocht hij ook voor de eerste keer het Oranje-shirt aantrekken tijdens het verloren oefenduel met Frankrijk (2-0). De 21-jarige Rotterdammer zag tot zijn teleurstelling dat toenmalig bondscoach Louis van Gaal uiteindelijk geen plekje voor hem inruimde in de WK-selectie. In plaats daarvan mocht Memphis Depay mee naar Brazilië. ‘Maar in feite was ik verder dan hij’, zegt Boëtius in gesprek met Voetbal International.

‘Ik speelde alles bij Feyenoord, hij viel meestal in bij PSV’, onderbouwt de kersverse aanwinst van FC Basel zijn uitspraak over Depay. ‘Memphis debuteerde eerder in Oranje dan ik, al mocht ik in de oefenwedstrijd tegen Frankrijk in de basis beginnen. Daarna kwamen we allebei in de voorselectie voor het WK’, blikt Boëtius terug op mei 2014.

‘Het was spannend, hij of ik, totdat de bondscoach besloot van systeem te wisselen: 4-3-3 werd 5-3-2. Was dat niet gebeurd, dan zou ik misschien zijn geselecteerd’, denkt de enkelvoudig international van het Nederlands elftal. ‘Daarna heeft Memphis het geweldig gedaan en had ik een veel minder jaar.’

In dat mindere jaar verloor Boëtius al snel zijn basisplaats bij Feyenoord. Hij moest het vooral doen met invalbeurten, maar daarin kon hij zelden het verschil maken. Na het vertrek van Fred Rutten leek Boëtius onder zijn opvolger Giovanni van Bronckhorst weer te mogen hopen op speelminuten in De Kuip. De vleugelaanvaller voelde in de voorbereiding echter niet dat er veel ging veranderen, en besloot daarom een vierjarig contract te tekenen bij FC Basel.

FC Basel

En dat was een bewuste keuze van Boëtius, want hij kon ook tekenen bij Lazio Roma, Fiorentina en Newcastle United. ‘Natuurlijk waren er andere clubs, maar dan ga je je verdiepen in Basel en kom je interessante dingen tegen. Vorig jaar heeft de club de groepsfase in de Champions League overleefd. Welke club in Nederland is dat de laatste jaren gelukt?’, vraagt Boëtius zich af.

Praat Mee!