AZ wint ook in Turkije en plaatst zich voor play-offs EL

AZ verdwijnt vrijdagmiddag samen met Ajax in de koker voor de loting van de Europa League play-offs. Op bezoek bij Istanbul Basaksehir won de formatie van trainer John van den Brom met 2-1, en dat was meer dan genoeg na de 2-0 thuiszege van vorige week. 

Van de van tevoren aangekondigde heksenketel was absoluut geen sprake in het Basaksehir Fatih Terim stadion, dat nog niet eens voor de helft was gevuld. De Turkse supporters die wel op kwamen dagen, zagen hun hoop op een vervolg van het Europese avontuur na ruim twintig minuten in rook opgaan. Markus Henriksen kreeg na slecht uitverdedigen van Basaksehir de bal voor zijn voeten, kapte een mannetje uit en haalde vervolgens doeltreffend uit in de verre hoek: 0-1.

De nummer vier van de Turkse competitie wist daarna dat het vier treffers nodig had om zich te plaatsen voor de play-offs van de Europa League. AZ had het echter voor het zeggen na de openingstreffer van Henriksen. De ploeg van Van den Brom speelde verzorgd aanvallend voetbal en gaf achterin weinig ruimte weg. Vlak voor rust wist Doka, de gevaarlijkste man bij Basaksehir, toch een gaatje te vinden in de Alkmaarse defensie. De Braziliaan schudde Celso Ortiz van zich af en schoot fraai raak: 1-1.

Ondanks de gelijkmaker was er bij Basaksehir nog weinig geloof in een stunt. De Turken kwamen zonder een duidelijk strijdplan de kleedkamer uit voor de tweede helft. AZ hield zich dan ook makkelijk staande. Een kwartier voor tijd strafte AZ de weinig inspirerende tegenstander af met een schitterend doelpunt. Tom Haye vond Dabney Dos Santos aan de linkerkant, die goed teruglegde op Joris van Overeem. De 21-jarige middenvelder nam de bal aan en verraste de keeper vervolgens met een laag schot in de korte hoek: 1-2.

AZ mag zich na de zege op Turkse bodem gaan opmaken voor de loting van de laatste voorronde van de EL. Morgenmiddag weet AZ welke tegenstander het moet verslaan om zich te plaatsen voor de groepsfase van de EL. De loting begint vrijdagmiddag om 13.00 uur.

Scoreverloop:

21. Henriksen 0-1

45. Doka 1-1

75. Van Overeem 1-2

Opstellingen Istanbul Basaksehir – AZ:

Opstelling Istanbul Basaksehir: Ufuk, Uğur, Yalçın, Gençer, Ferhat, Badji, Emre Belözoğlu, Visca, Mossoro, Doka, Cikalleshi.

Opstelling AZ: Rochet; Johansson, Gouweleeuw, V/d Linden, Haps; Ortiz, Van Overeem (86. Hupperts), Henriksen, Haye, Dos Santos (78. Vaarnold); Janssen (68. Mühren).

Video’s

0-1 Markus Henriksen

Bijzonderheden:

Praat Mee!