AZ moet Nederlandse eer hooghouden: ‘Proberen het AZ-voetbal te spelen’

Na het Champions League-debacle van Ajax tegen Rapid Wien dreigt Nederland nog verder weg te zakken op de UEFA-coëfficiëntenlijst. Alle hoop is vanavond daarom gevestigd op AZ, dat met een 2-0 voorsprong op zak moet zien stand te houden bij Istanbul Basaksehir. John van den Brom, trainer van de Alkmaarse club, waakt voor een te behoudende instelling van zijn spelers en is zeker niet van plan om achteruit te lopen.

‘We gaan gewoon ons eigen spel spelen’, blikt de oud-international op de website van AZ vooruit op het treffen met de nummer vier van de Turkse competitie. ‘Dat betekent dat we hopelijk – daar ga ik in ieder geval van uit – kansen krijgen. We proberen het voetbal te spelen waar AZ voor staat. Op het moment dat we alleen gaan verdedigen, gaan we de bietenbrug op.’

Istanbul Basaksehir moet vanavond ten minste drie keer scoren en zal dan ook vanaf het eerste fluitsignaal de aanval zoeken, denkt Van den Brom. ‘We verwachten dat Istanbul meteen op zoek gaat naar een doelpunt. En daar zijn we op voorbereid’, vertelt de 48-jarige oefenmeester, die tijdens de heenwedstrijd in Alkmaar zag dat de Turken over veel kwaliteit beschikken. ‘Dat denken we donderdag ook te zien. Het verschil met afgelopen week is dat wij nu met 2-0 voorstaan.’

AZ altijd sterk in Europa

Twee seizoenen geleden haalde AZ nog de kwartfinale van de Europa League. Daarin werd over twee duels met 3-0 verloren van de latere finalist Benfica. Dit jaar moeten de Alkmaarders een lange weg afleggen om zich te plaatsen voor de groepsfase van de opvolger van de UEFA Cup. Mocht AZ vanavond af weten te rekenen met Istanbul Basaksehir, dan verdwijnt de club morgenmiddag in de koker voor de loting van de play-offs van de EL, waarin een ticket voor de groepsfase op het spel staat.

Istanbul Basaksehir – AZ

De returnwedstrijd van AZ vangt vanavond om 19.00 uur aan. Het EL-duel wordt live uitgezonden door FOX Sports en is eveneens te volgen in het liveblog van Onze11.

Praat Mee!