‘De grote vraag is of Elia zijn Twente-niveau nog haalt’

De reacties op de verrassende transfer van Eljero Elia naar Feyenoord zijn louter positief, met name onder de Rotterdamse aanhang. Toch zijn er ook twijfels over de voormalige Oranje-international, die vijf jaar geleden nog inviel tijdens de verloren WK-finale tegen Spanje (1-0). Oud-Feyenoorders Mario Been en Gaston Taument zijn ook nog niet helemaal overtuigd, maar beseffen dat het talent van Elia zomaar weer boven zou kunnen drijven in De Kuip.

‘De Elia van Twente toen is van absolute meerwaarde voor Feyenoord’, zegt Been in gesprek met Voetbal International. ‘Maar de grote vraag is of hij zijn niveau nog haalt. Hij is zeker wel in staat om De Kuip gek te maken.’ Ook Taument kon enorm van Elia genieten toen hij nog bij FC Twente speelde en menig rechtsback doldraaide met zijn sierlijke acties vanaf de linkerflank. ‘Ik ben wel fan van Elia. Een speler met dreiging en diepgang. En hij heeft ervaring, dat is heel belangrijk voor de huidige selectie van Feyenoord. Het grootste voordeel is misschien wel dat hij op het allerhoogste niveau actief is geweest’, vertelt de oud-international van het Nederlands elftal.

Sinds zijn vertrek uit Nederland is het echter bergafwaarts gegaan met Elia. Bij Hamburger SV speelde de vleugelspits nog regelmatig, maar toen hij in de zomer van 2011 zijn carrière vervolgde bij Juventus, kwam zijn loopbaan in een diep dal terecht. ‘Hij heeft er niet het maximale uitgehaald de laatste jaren. En dan druk ik me heel voorzichtig uit’, aldus Been. Ook bij Werder Bremen wilde het niet vlotten met Elia. ‘Hij is daar gewoon mislukt, dat mag je wel zo zeggen. Maar ik moet bekennen dat hij het laatste halfjaar bij Southampton wel weer een paar aardige wedstrijden heeft gespeeld.’

Elia klopte aan bij Feyenoord

Ondanks een aantal goede optredens bij de club van Ronald Koeman besloten The Saints geen gebruik te maken van de koopoptie die een half jaar eerder in het huurcontract was opgenomen. De Zuid-Engelse club vond de afkoopsom te hoog. Toen Werder uiteindelijk besloot water bij de wijn te doen, was Southampton niet meer geïnteresseerd in de diensten van Elia. Hij besloot daarom uiteindelijk zelf aan te kloppen bij Feyenoord.

‘Maar voor hem is het nu wel een stap terug’, meent Taument. Dat Elia uiteindelijk genoegen neemt met een veel lager salaris bij Feyenoord, stemt de oud-voetballer tevreden. ‘Hij had voor het geld kunnen kiezen in de woestijn, maar hij kiest nu bewust voor het voetbal. Hij is 28, dan weet je in elk geval zeker dat hij hier niet komt afbouwen. Nu is het zaak om ook iets af te dwingen.’ (Foto: Sorodorin)

Praat Mee!