‘Er liggen grote mogelijkheden voor Dijks om Oranje te halen’

Giovanni van Bronckhorst was jarenlang de onbetwiste linksback van het Nederlands elftal. Na het WK van 2010 in Zuid-Afrika zwaaide de huidige trainer van Feyenoord af als Oranje-international en zadelde hij de toenmalige bondscoach Bert van Marwijk en zijn opvolgers Louis van Gaal en Guus Hiddink op met een probleem. In 2015 is de linksbackpositie bij Oranje nog altijd onderwerp van gesprek, vooral nu Jetro Willems geblesseerd is. En dus komt Mitchell Dijks plotseling in beeld bij bondscoach Danny Blind.

De linksachter van Ajax speelde vorig seizoen nog voor Willem II, maar lijkt op dit moment het beste alternatief te zijn voor Willems. Tot die conclusie komt ook Ruud Geels, oud-spits van het Nederlands elftal, in De Telegraaf. ‘Er zijn weinig goede linksbacks beschikbaar, dus de wereld naar Oranje ligt voor hem open. Als hij zich bij Ajax gaat focussen, dan liggen er grote mogelijkheden voor hem om Oranje te halen’, denkt Geels, die net als assistent-bondscoach Marco van Basten zondag op de tribune zat bij AZ – Ajax (0-3).

Terugkeer

Dijks doorliep de befaamde jeugdopleiding van Ajax, maar moest zich in zijn eerste periode bij het eerste elftal tevreden stellen met een rol als derde of vierde keus. Dat zag de voormalig jeugdinternational niet zitten, waarop hij besloot een tweejarig contract te tekenen bij Willem II. Daar hervond Dijks zich en speelde hij zich weer in de kijker van Ajax-trainer Frank de Boer, die besloot om de Purmerender terug te halen naar Amsterdam.

‘Het gebeurt weinig dat topclubs een weggestuurde speler terughalen’, zegt Geels. ‘Dijks moet deze kans met twee handen grijpen, dan kan hij ver komen. Omdat hij niet snel is, is het moeilijker voor hem dan voor Willems om zijn man voorbij te komen, voordat hij de voorzet aflevert’, vergelijkt de twintigvoudig Oranje-international Dijks met zijn directe concurrent.

‘Die van Dijks kan gevaarlijk zijn, maar met een kromming vaak van te ver weg en het is de vraag of tegenstanders daarvan ondersteboven raken… Maar als Ajax er goed op traint en Dijks vanuit het positiespel met de goede linkerkant van Ajax veel in vrije positie kan komen, dan kan hij met zijn assists nog gevaarlijker worden’, somt Geels de verbeterpunten op voor Dijks. ‘Ik denk dat Dijks er per helft toch zeker een keer of zes, zeven overheen moet kunnen komen.’

Praat Mee!