Huntelaar: ‘Interlands tegen IJsland en Turkije worden heel belangrijk’

Klaas-Jan Huntelaar vierde twee dagen geleden zijn 32ste verjaardag en kruipt dan ook langzaam richting het einde van zijn voetballoopbaan. De 73-voudig international wil in de nadagen van zijn carrière nog één doel verwezenlijken: een eindtoernooi met Oranje spelen als basiskracht. Volgend jaar doet zich weer een kans voor als het EK plaatsvindt in Frankrijk.

Maar dan moet het Nederlands elftal zich wel eerst zien te plaatsen voor het Europese eindtoernooi. Over drie weken wachten twee cruciale kwalificatieduels voor Oranje, dat op 3 september koploper IJsland in eigen huis ontvangt en drie dagen later op bezoek gaat bij Turkije. Bij een overwinning op de IJslanders kan Nederland het gat met de eilandbewoners verkleinen tot twee punten. Bovendien wordt in dat geval de druk op Tsjechië opgevoerd. De nummer twee in groep A van de EK-kwalificatie heeft een voorsprong van drie punten op Nederland, maar komt in de laatste speelronde nog op bezoek in de Amsterdam Arena.

Huntelaar onderkent het belang van de eerstvolgende interlandperiode. ‘Het worden echt twee heel belangrijke wedstrijden. We moeten goede resultaten boeken om het roer in de groep weer in handen te krijgen’, aldus de spits. Tegen IJsland zal Danny Blind voor de eerste keer op de bank plaatsnemen als bondscoach van het Nederlands elftal. De 54-jarige Zeeuw volgde op 1 augustus Guus Hiddink op bij Oranje.

Praat Mee!