-
De politiek houdt “Het Wilde Westen” van online kansspelen zelf in stand - 27 juni 2017
-
Wint Ajax een Europese prijs? - 23 mei 2017
-
De onthutsende persconferentie van de KNVB - 10 mei 2017
-
Hoort De Vrij in de basis van Oranje? - 10 maart 2017
-
Oranje selectie voor Wit Rusland en Frankrijk met veel (ex) feyenoorders - 30 september 2016
-
Ongelooflijk: Nederland favoriet voor de winst tegen Zweden - 5 september 2016
-
Opnieuw FIASCO Nederlands Elftal tegen Grieken - 1 september 2016
-
Crisis bij Oranje compleet, Blind de volgende? - 31 augustus 2016
-
PSV opnieuw hofleverancier bij voorselectie Oranje - 18 augustus 2016
-
Advocaat verlaat Oranje voor Fenerbahçe - 15 augustus 2016
Waarom Memphis Depay alleen nog ‘Memphis’ genoemd wil worden
Memphis Depay staat te boek als een ‘moeilijke jongen’, een ‘straatschoffie’ en een ‘onhandelbaar talent.’ Bovendien wordt Depay vaak verweten arrogant te zijn. Maar bovenal is de 21-jarige aanvaller van het Nederlands elftal een fabelachtige voetballer, misschien wel dé man waar elke Oranje-supporter de komende tien tot vijftien jaar zijn hoop op moet vestigen. Arjen Robben heeft immers ook niet het eeuwige leven. Maar waarom wil hij niet meer door het leven gaan als Depay? Om antwoord te geven op die vraag moeten we teruggaan naar zijn jeugd.
Het viel vorige week dinsdag voor de eerste keer op. Ronald van der Geer, de commentator van dienst bij de Champions League-wedstrijd tussen Manchester United en Club Brugge, had het steeds over ‘Memphis’ en niet over ‘Depay.’ In Eindhoven speelde de veelzijdige aanvaller al niet meer met zijn achternaam achterop het PSV-shirt. En ook op het WK in Brazilië prijkte zijn laatste naam niet langer op het oranje tricot van het Nederlands elftal, maar verslaggevers bleven hem gewoon Depay noemen.
Tot dit seizoen. Kort na zijn miljoenentransfer naar Manchester United benadrukte Depay tegenover de Engelse media graag alleen nog maar ‘Memphis’ genoemd te willen worden. Die mededeling werd herhaald tijdens de eerste uitzending van BBC’s Match of the Day, dat in het weekend de samenvattingen van het Engelse voetbal op de buis brengt. ‘Ons is verzocht de new kid alleen nog Memphis te noemen’, zei de reporter die verslag deed van het openingsduel van United tegen Tottenham Hotspur.
Moeilijke jeugd
En dat heeft zo zijn redenen. Op vierjarige leeftijd werd Memphis samen met zijn moeder in de steek gelaten door zijn vader, die nooit meer terugkeerde. Op latere leeftijd werden er nog wel pogingen gedaan om de twee te herenigen, maar dat mocht niet baten. In de tijd dat hij doorbrak bij PSV speelde Memphis nog wel met zijn vaders naam op zijn rug, maar dat paste hij vorig jaar op eigen verzoek aan. ‘Dat heeft hij niet verdiend’, aldus de rebelse vleugelspits.
Memphis zelf omschreef zijn jeugd in De Volkskrant als ‘overleven.’ Want ook nadat zijn vader vertrok werd het er niet beter op. De volgende vriend van zijn moeder had namelijk twintig kinderen, zo vertelde Memphis in het programma Johnny in Oranje. Huiselijk geweld was eerder regel dan uitzondering. ‘Maar wat er thuis precies is gebeurd, ga ik niet vertellen. Ik wil ook niet dat mensen medelijden met me krijgen’, zei Memphis over die periode.
De litteken die zijn jeugd heeft achtergelaten, vertaalt zich vandaag de dag in het verzoek van Memphis Depay om voortaan zijn voetballeven door te gaan als Memphis. En daar geven wij als Onze11 gehoor aan.
Memphis over jeugd
Bekijk hieronder het fragment uit Johnny in Oranje waarin Memphis kort ingaat op zijn moeilijke jeugd.