‘Memphis, Robben en Huntelaar gaan Oranje bij de hand nemen’

Terwijl menig supporter van het Nederlands elftal met klotsende oksels aftelt richting 3 september, als Oranje in eigen huis een EK-kwalificatiewedstrijd speelt tegen IJsland, kent voormalig international Pierre van Hooijdonk geen twijfels richting de aankomende interlandweek. De voetbalanalist heeft er alle vertrouwen in dat Nederland zowel IJsland als Turkije in september aan de zegekar bindt.

Dat heeft alles te maken met de manier waarop Memphis zich in de eerste weken manifesteert bij zijn nieuwe club Manchester United, zo schrijft Van Hooijdonk in zijn column voor Voetbal International. ‘Ik heb er alle vertrouwen in dat het Nederlands elftal het EK in Frankrijk gaat halen. Die overtuiging heb ik na wat ik vorige week heb gezien. En dan doel ik op hoe Memphis Depay zich manifesteerde in de wedstrijd van Manchester United tegen Club Brugge in de voorronde van de Champions League’, begint Van Hooijdonk.

‘Wat heb ik genoten van die jongen! En hij ongetwijfeld ook van zichzelf. Memphis straalt in elk interview uit dat hij zelfverzekerd is, maar ik verzeker u: ook hij is nerveus voor zo’n eerste wedstrijd op zo’n groot podium. En als je je dan zó waarmaakt met twee treffers en een assist, dan kun je voorlopig de hele wereld aan’, vervolgt de ex assistent-bondscoach van Jong Oranje.

Nieuwe status bij Oranje

‘Memphis komt volgende week bij Oranje niet meer binnen als die jongen van PSV, maar als de basisspeler van United. Vol met veren in zijn reet, terechte veren. En dat betekent wat hoor, als je met zo iemand de wedstrijden tegen IJsland en Turkije ingaat. Voor een speler én voor een selectie. Want met Memphis erbij laten ook Arjen Robben, Klaas-Jan Huntelaar en Wesley Sneijder zien dat ze weer aanpikken bij hun gebruikelijke niveau. En vergeet Daley Blind niet, die het als centrale verdediger uitstekend doet op Old Trafford. Net als Georginio Wijnaldum, die indruk maakt bij Newcastle United. Kortom, alle reden om vertrouwen te hebben in twee overwinningen voor Oranje’, aldus een positief gestemde Van Hooijdonk.

De oud-voetballer stelt in zijn column dat het belangrijk is voor een spits om zo vroeg mogelijk in een seizoen te scoren. ‘Memphis, Robben en Huntelaar hebben dat belangrijke eerste doelpunt al gemaakt voor hun clubs’, aldus Van Hooijdonk. ‘En daar gaan we met z’n allen van profiteren in Nederland. Nu Robin van Persie nog geen hele wedstrijd heeft gespeeld voor Fenerbahçe en dus nog niet klaar is voor een basisplaats in het Nederlands elftal, reken ik erop dat die drie Oranje bij de hand gaan nemen tegen IJsland en Turkije.’ (Foto: Kathi Rudminat, Wiki Commons)

Praat Mee!