Jack van Gelder: ‘Ik had soms echt met Hiddink te doen’

Jack van Gelder was decennia lang op de radio te horen als commentator bij de wedstrijden van het Nederlands elftal. Iedereen herinnert zich het doelpunt van Dennis Bergkamp in de kwartfinale van het WK 1998 mét het commentaar van Van Gelder in zijn achterhoofd. Per 15 september komt er echter een einde aan zijn dienstverband bij de NOS, waardoor Van Gelder ook niet meer op de radio te horen zal zijn. In gesprek met het Algemeen Dagblad kijkt de geliefde voetbalcommentator terug op zijn periode bij de NOS.

Van Gelder hoopt een plekje te hebben veroverd in de hart van de Nederlandse voetballiefhebber. ‘Ik wil herinnerd worden als iemand die een beetje heeft bijgedragen aan mooie herinneringen van mensen’, zegt Van Gelder. ‘Ik ben wel een character, denk ik, ja. En ik voel me nog niet oud, integendeel. Ik vind het nog ongelooflijk leuk allemaal. Maar ik wil het moment voor zijn dat mensen denken: het begint sneu te worden.’

Dat moment kon Guus Hiddink niet voorkomen, vindt Van Gelder. De Achterhoeker volgde in augustus 2014 Louis van Gaal op als bondscoach van het Nederlands elftal, maar zijn tweede termijn bij Oranje liep uit op een groot debacle. Van Gelder vindt het sneu zoals het is gelopen met Hiddink, vooral omdat hij een zwak voor hem heeft. ‘Ja. Ik mag hem heel graag, had soms echt met hem te doen. Dit had hij zichzelf niet meer aan moeten doen’, aldus de presentator, die over ruim twee weken begint aan een nieuw avontuur bij Sport 1.

Praat Mee!