Van Hanegem: ‘Waarom zijn Riedewald en Tete geselecteerd?’

Net als vorige week heeft Willem van Hanegem maandag wederom zijn column in het Algemeen Dagblad gewijd aan het selectiebeleid van bondscoach Danny Blind. De oud-voetballer, die 52 interlands voor het Nederlands elftal speelde, kan er niet met zijn hoofd bij dat Blind voor de cruciale EK-kwalificatiewedstrijden tegen IJsland en Turkije een beroep doet op de onervaren Jaïro Riedewald (18 jaar) en Kenny Tete (19 jaar) van Ajax.

‘Vorige week heb ik hier gezegd dat ik niet begrijp dat de jonge spelers Tete en Riedewald zijn geselecteerd voor Oranje’, begint Van Hanegem in het ochtendblad. ‘Veel mensen hebben me laten weten het met me eens te zijn, ook mensen die niet direct Feyenoord-gezind zijn. Niets ten nadele van die spelers hoor, die twee talenten zullen op een dag toch wel Oranje halen’, aldus De Kromme.

‘Maar met de twee belangrijke interlands op komst lijkt het me niet logisch om juist dan die twee te kiezen. Ik hoorde de laatste weken dat ze te jong waren en onervaren en dat ze dus nog veel fouten maken’, vervolgt Van Hanegem, die zelf de voorkeur zou geven aan 26-voudig international Daryl Janmaat en de 21-jarige Feyenoorder Sven van Beek. ‘Dus nogmaals: Waarom zijn ze nu geselecteerd?’, vraagt de voormalig assistent-trainer van het Nederlands elftal zich nog maar eens af.

‘Omdat ze bij Ajax spelen. Ik kan geen andere reden bedenken. Stel je voor dat ze jonge, veelbelovende basisspelers van FC Groningen of FC Utrecht waren. Waren ze dan ook geselecteerd? Ik weet zeker van niet. Dan hadden ze in Zeist gezegd dat een selectie gezien hun leeftijd, gezien hun ervaring en het belang van de twee interlands, te gek voor woorden zou zijn. Ja, dan wel’, sluit Van Hanegem af.

Praat Mee!