Topfitte Robben kijkt niet meer naar WK: ‘Je begint daarna weer opnieuw’

Arjen Robben was vorig jaar zomer de absolute uitblinker van Oranje op het WK in Brazilië. Nadat het Nederlands elftal op schitterende wijze de derde plek binnenhaalde, kwam onder Guus Hiddink de klad erin. Met Danny Blind als nieuw gezicht voor de groep hoopt Robben de stijgende lijn weer in te zetten, die uiteindelijk moet leiden tot plaatsing voor het EK in Frankrijk. 

De aanvaller van Bayern München neemt in gesprek met FOX Sports alle twijfels rond zijn fysieke gesteldheid weg‘Ik ben 100 procent fit. De afgelopen weken ben ik weer een stuk sterker en stabieler geworden. Het lijf gaat de goede kant op’, aldus Robben, die vorig seizoen de beslissende fase van de competitie aan zich voorbij moest laten gaan. Twee spierblessures gooiden roet in het eten voor de nieuwe aanvoerder van het Nederlands elftal.

In aanloop naar de EK-kwalificatieduels met IJsland en Turkije deed Robben al enkele prikkelende uitspraken. De boodschap: elke speler die de komende week het Oranje-shirt aantrekt moet alles willen geven voor de drie punten. ‘Het is duidelijk wat er moet gebeuren. Die boodschap moet denk ik wel bij iedereen aangekomen zijn. Daar ben ik overtuigd. Ik weet zeker dat iedereen zich bewust is van de situatie waarin wij ons bevinden’, doelt Robben op de huidige derde plaats van Nederland in groep A van de EK-kwalificatie.

Beroerde start

Alleen de zege telt daarom nog in de resterende vier groepswedstrijden van de kwalificatiereeks, die dramatisch van start ging voor Oranje. In de eerste zes wedstrijden wist Nederland slechts tien punten te behalen, waardoor plaatsing voor het EK even uit het zicht van de haven leek te verdwijnen. Wint Nederland deze week van IJsland en Turkije, dan heeft het alles echter nog in eigen hand.

Robben denkt niet dat de uitmuntende prestaties op het WK van invloed zijn geweest op de slechte prestaties van het Nederlands elftal. ‘Na zo’n WK moet je je dat gelijk beseffen. Maar dat is ook weer leerzaam, dit benadrukt eens te meer wat voor een bijzondere prestatie wij hebben neergezet op het WK. Ook al voor het WK hebben we gezegd: wij behoren niet tot de beste ploegen van de wereld. Die prestatie was geweldig, maar je begint daarna wel weer opnieuw’, weet Robben dat prestaties uit het verleden geen garanties bieden voor de toekomst.

De 86-voudig international wil dan ook vooral niet meer te veel achteruit kijken. ‘We moeten niet denken dat alles nu lekker vanzelf gaat en dat we zomaar iedereen aan de kant zetten’, waarschuwt Robben.

Praat Mee!