‘Internationals moeten er niet aan denken EK te missen’

Voor het Nederlands elftal is het vanavond erop of eronder. Tegen IJsland moet er gewonnen worden, wil Oranje plaatsing voor het EK in eigen handen houden. Bondscoach Danny Blind sprak eerder al uit dat hij er alle vertrouwen in heeft dat Nederland zich plaatst voor het Europese eindtoernooi, en heeft tegenover De Telegraaf nog maar eens woorden van gelijke strekking uitgesproken. 

‘Ik wil me niet voorstellen dat het EK in Frankrijk zonder Nederland wordt gespeeld’, laat Blind optekenen door het ochtendblad. De 54-jarige Zeeuw weet dat hij zijn spelers niet meer hoeft te motiveren voor het EK-kwalificatieduel met IJsland. ‘Dat is ook wat de spelers in hun hoofd hebben. Het is dicht bij huis, dus het supporterslegioen zal groot zijn en voor sommige spelers is het misschien inderdaad de laatste kans om op een groot toernooi aanwezig te zijn’, aldus de bondscoach.

‘Het zijn allemaal ingrediënten die spelers meenemen en waarmee ze zichzelf op scherp zetten. Maar het gaat om het voetbal. Wat stop je in zo’n wedstrijd? En hoe ga je die winnen? Zo kom je in Frankrijk’, beschrijft Blind de ingrediënten voor een eindsprint die Nederland naar het EK moet loodsen.

‘IJslanders spelen met hun hart’

Oranje hoeft vanavond zeker geen cadeautjes te verwachten van IJsland, dat te boeken staat als een stugge ploeg. Dat de koploper in groep A van de EK-kwalificatie van de eerdere zes wedstrijden er vijf in winst wist om te zetten, zegt genoeg. ‘Meer hoef ik niet te zeggen, denk ik’, weet Blind dat zijn ploeg een zware kluif krijgt aan de IJslanders. ‘Ze zijn goed georganiseerd, gedisciplineerd, spelen met hun hart en kunnen dat heel lang volhouden. Het scoren kan ook in de laatste fase gebeuren, maar ik heb het liever eerder voor elkaar. Iedereen zal zijn taken moeten uitvoeren die bij zijn positie horen. En dan hebben we heel veel kwaliteit om vanuit die discipline onze momenten te zoeken.’

Praat Mee!