Oud-international IJsland sluit nieuwe stunt uit: ‘Nederland is veel beter’

Voormalig IJslands international Pétur Pétursson heeft niet al te veel vertrouwen in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen het Nederlands elftal. De oud-spits van Feyenoord denkt niet dat zijn land vanavond opnieuw voor een stunt kan zorgen.

Want dat was het wel. Op een koude herfstavond in oktober 2014 ging Oranje kopje onder in Reykjavik, drie maanden nadat het Nederlands elftal als derde eindigde op het WK. IJsland legde Nederland zijn wil op en won dik verdiend met 2-0. Het land van oud-Eredivisie spelers Kolbeinn Sigthórsson, Alfred Finnbogason, Eidur Gudjohnson, Jóhann Berg Gudmundsson en Aron Gunnarsson borduurde voort op de sensationele zege op Oranje en is na zes wedstrijden de trotse koploper in groep A.

Logischerwijs staat er bij IJsland daardoor ook minder druk op de wedstrijd in de Amsterdam Arena dan bij Nederland het geval is. ‘Nederland móet vanavond winnen’, weet Pétursson hoe de stand van zaken zijn. ‘Voor IJsland is het genoeg om de thuiswedstrijden tegen Kazachstan en Letland te winnen. Normaal gesproken zullen ze dan wel naar Frankrijk gaan.’ Dat zou de allereerste keer zijn. IJsland was nog nooit present op een EK of een WK.

Dat IJsland dicht bij kwalificatie voor het EK is, gaat aan geen enkele inwoner van het land voorbij. ‘Het is een heel belangrijke wedstrijd voor iedereen. Van de 300.000 IJslanders zit één procent (3.000 toeschouwers) in de Amsterdam Arena, de rest zit thuis voor de televisie’, geeft Pétursson tegenover de NOS aan hoe zeer het duel met Oranje leeft. De voormalige centrumspits sluit een nieuwe stunt overigens wel uit. ‘Normaal gesproken is Nederland veel beter dan IJsland. Het zal dus erg moeilijk worden, zeker als Nederland snel scoort. Ik hoop dat IJsland 0-0 kan spelen, maar ik denk dat Oranje met 1-0 wint.’

Nederland – IJsland

Het EK-kwalificatieduel Nederland – IJsland wordt vanavond om 20.45 uur afgetrapt. Bij een overwinning verkleint Oranje het gat met IJsland tot twee punten. De wedstrijd wordt live uitgezonden op NPO 3 en is eveneens van minuut tot minuut te volgen in het liveblog van Onze11. (Foto: Alf van Beem)

Praat Mee!