Klaassen: ‘We zullen verder moeten en zorgen dat we die derde plek vasthouden’

Dankzij een laat doelpunt van de Letse spits Valerijs Sabala leeft Nederland nog in groep A van de EK-kwalificatie. Oranje ging zelf onderuit tegen IJsland (0-1), maar bleef door het gelijkspel van Letland tegen Turkije (1-1) op de derde plaats staan. Zondag kan Nederland die alsnog verliezen in een rechtstreeks duel met de Turken. Davy Klaassen beseft zich terdege dat een nederlaag in Konya geen optie is. 

De middenvelder van Ajax was donderdagavond nog dicht bij de gelijkmaker tegen de IJslanders, maar NEC-doelman Hannes Halldórsson keepte een uitstekende wedstrijd en had ook een antwoord op de harde schuiver van Klaassen. Oranje bevindt zich daardoor nog altijd in een penibele situatie. Plaatsing voor het EK is alleen nog mogelijk als Nederland de derde plaats vasthoudt en in de play-offs afrekent met een andere nummer drie uit de EK-kwalificatiereeks.

‘Dit is geen lekkere situatie, maar we zullen wel verder moeten. We moeten zorgen dat we die derde plek vasthouden en alsnog naar het EK gaan’, richtte Klaassen zijn blik alweer op de uitwedstrijd tegen Turkije. In gesprek met Voetbal International benadrukte hij nog maar eens waar de kracht ligt van IJsland. ‘We wisten vooraf al dat zij een goede organisatie hebben. Het is geen wereldteam, maar dát hebben ze wel’, analyseerde Klaassen de dramatisch verlopen debuutwedstrijd van Danny Blind als bondscoach.

‘Zondag moeten we er weer staan’

‘Zeker na de rode kaart (voor Bruno Martins Indi, red) en de 0-1 kwamen zij in hun spelletje. Al denk ik dat onze eerste 25 minuten wel redelijk waren. Uiteindelijk moeten we dit goed analyseren, alles uitpraten en er zondag weer staan’, bleef Klaassen positief. Dat was voor Georginio Wijnaldum een stuk moeilijker. ‘Zo kort na de wedstrijd is het moeilijk om te zeggen dat je positief moet blijven en vooruit moet kijken, maar we moeten vanaf morgen al wél bezig zijn met Turkije-uit. Je kunt niet zeggen dat dit niks met een team doet, een belangrijk duel verliezen. Er zal ook wel het een en ander gezegd worden, maar dan moet we weer verdergaan’, aldus Wijnaldum.

Praat Mee!