Ochtendkranten delen sneer uit naar Oranje: ‘Hersenloos, onnozel, onprofessioneel’

De ochtendkranten zijn daags na de verloren EK-kwalificatiewedstrijd tegen IJsland (0-1) zeer kritisch op het optreden van het Nederlands elftal. ‘Oranje en het Nederlands voetbal liggen op apegapen’, is de keiharde constatering van het Algemeen Dagblad, terwijl De Telegraaf spreekt van een ‘ijskoude douche’ en de ‘stompzinnige actie’ van Bruno Martins Indi en de ‘domme tackle’ van Gregory van der Wiel sterk veroordeeld.

De krant van wakker Nederland vond het debuut van Danny Blind ‘om te janken.’ Alle rampscenario’s kwamen uit voor Oranje, dat na ruim een halfuur verder moest zonder de geblesseerd uitgevallen Arjen Robben en de met rood van het veld gestuurde Martins Indi. ‘Arjen Robben, Bruno Martins Indi en Gregory van der Wiel hebben de nieuwe bondscoach in zijn hemd gezet’, is De Telegraaf van mening.

Maar ook Danny Blind wordt niet overgeslagen. Zijn besluit om Klaas-Jan Huntelaar na de rode kaart van het veld te halen om met Jeffrey Bruma de defensie weer in ere te herstellen, wordt eveneens bekritiseerd.

De weg naar het EK, die ondanks alles nog altijd open ligt, is volgens het AD ‘één langgerekte worsteling met de Wet van Murphy.’ ‘Oranje en het Nederlands voetbal liggen op apegapen. De donkere voetbaljaren tachtig zijn akelig dichtbij’, doelt de krant op de jaren 1980 tot en met 1986, waarin het Nederlands elftal twee WK’s en één EK misliep. Pijnlijk genoeg werd dat EK destijds in Frankrijk georganiseerd. Volgend jaar zomer zijn de Fransen wederom gastheer.

‘Oranje vervalt in totale chaos’, is de tekst waarmee De Volkskrant het dagblad opent. ‘Verbeten, opgefokt, onnadenkend voetbal. Hersenloos. Onnozel. Onprofessioneel. Nooit een mooie aanval. Het totale niets.’

Kranten na IJsland thuis

Praat Mee!