Nederlands elftal treft mogelijk ‘mindere’ tegenstanders in play-offs

Mocht Nederland zich niet rechtstreeks weten te kwalificeren voor het EK 2016 in Frankrijk, dan ontloopt het in de play-offs mogelijk een sterke tegenstander. Zoals het er nu voor staat zijn Noorwegen, Slovenië, Israël en Ierland de mogelijke opponenten van Oranje. 

In de poule plaatsen de eerste twee landen zich rechtstreeks voor de eindronde en de nummer drie van deze poule komt in een play-off ronde terecht. De huidige nummers drie van de overige poules zijn Israël, Oekraïne, Ierland, Slovenië, Hongarije, Rusland, Noorwegen en Denemarken. De beste nummer drie hoeft geen play-off te spelen, deze plaatst zich alsnog rechtstreeks voor het EK. Dat lijkt Nederland echter wel uit zijn hoofd te kunnen zetten na de nederlaag tegen IJsland.

Mogelijke tegenstanders Oranje play-offs

De overige acht landen worden verdeeld in een geplaatste en een ongeplaatste groep. Omdat Nederland een beschermde status heeft, wordt de ploeg van Danny Blind automatisch in de geplaatste pot ingedeeld. Deze groepen worden ingedeeld op basis van de UEFA-ranglijst. Het land met de hoogste coëfficiënt krijgt een beschermde status, in dit geval Nederland, en de landen met de laagste coëfficiënt worden ingedeeld in de ongeplaatste groep. Noorwegen, Slovenië, Israël en Ierland zijn op dit moment de landen met de laagste coëfficiënt en zijn dus de mogelijke opponenten als Oranje zich niet rechtstreeks weet te plaatsen. Hierdoor ontlopen de Oranje-leeuwen angstgegners als Rusland en Denemarken.

De play-offs worden gespeeld op 12, 13 of 14 november en de returns een week later op 15, 16 of 17 november.

Praat Mee!