Sneijder: ‘Het EK in Frankrijk raakt steeds verder uit zicht’

De EK-kwalificatiewedstrijd die het Nederlands elftal morgenavond speelt tegen Turkije is van ontzettend groot belang. Een nederlaag zou weleens de definitieve knock-out kunnen betekenen voor Oranje, dat zich nog altijd hoopt te plaatsen voor het EK van volgend jaar zomer. Wesley Sneijder luidt een dag voor de wedstrijd tegen Turkije de noodklok. 

‘We raken steeds verder weg van het EK in Frankrijk’, beseft de 31-jarige middenvelder zich maar al te goed. En dus moet alles wijken voor een goed resultaat in Konya, waar Oranje zijn laatste strohalm aan moet grijpen. ‘We moeten tegen Turkije de eerste stap naar de play-offs zetten.’

Dat is de keiharde realiteit, weet Sneijder. Want na de ontluisterende thuisnederlaag tegen IJsland (0-1) is het gat met de koploper van groep A en de nummer twee Tsjechië gegroeid tot respectievelijk acht en zes punten. En met nog slechts drie wedstrijden voor de boeg is rechtstreekse kwalificatie voor het EK vrijwel uitgesloten. Alle zeilen moeten daarom worden bijgezet om de derde plaats te verdedigen tegen Turkije, dat bij een overwinning over Oranje heengaat.

Tegenover De Telegraaf blikt Sneijder nog één keer terug op de verloren interland tegen IJsland, die zich na dik een halfuur ontpopte tot een horroravond voor het Nederlands elftal. ‘Ik denk dat er tot de rode kaart niks aan de hand was. Die veranderde de hele wedstrijd. En dat mag niet gebeuren’, wijst Sneijder met de beschuldigende vinger naar Bruno Martins Indi.

Boos op Martins Indi

‘Ik denk dat we even boos mogen zijn op Bruno Martins Indi, ja’, vindt Sneijder. ‘De voetballerij is een harde wereld en dan mag je ook hard naar elkaar toe zijn. De belangen zijn zó groot. Dan zijn zulke fouten dodelijk. Maar ik denk dat hij dat zelf nu ook weet.’

De eerstvolgende klus tegen Turkije is het enige waar Sneijder zich momenteel mee bezighoudt. De 116-voudig international put vertrouwen uit het EK-kwalificatieduel met Letland van begin juni, toen Oranje met 2-0 won. ‘Ik denk dat we de laatste wedstrijd tegen Letland hebben laten zien dat we op basis van wilskracht en voetbal weer op de goede weg waren. Maar nu tegen IJsland zat er heel veel tegen’, doelt Sneijder naast de rode kaart van Martins Indi op het geblesseerd uitvallen van Arjen Robben en de oliedomme overtreding van Gregory van der Wiel, waardoor IJsland een strafschop kreeg.

‘Of dat een gebrek aan kwaliteit is? Dat weet ik niet. Het is in elk geval een gebrek aan concentratie. Het duel is op knullige momenten beslist. Dat moet en gaat nu beter. Zeker weten’, belooft Sneijder.

Turkije – Nederland

Het EK-kwalificatieduel Turkije – Nederland begint zondagavond al om 18.00 uur. Tegelijkertijd spelen ook Letland en Tsjechië een onderling duel in groep A. Later op de avond, om 20.45 uur, kan IJsland zich met een overwinning op Kazachstan verzekeren van een EK-ticket.

Praat Mee!