Tsjechië moet opnieuw de helper van Oranje worden

‘We hebben het niet in eigen hand, maar het is nog niet gespeeld’, zei Danny Blind zondagavond na de beschamende 3-0 nederlaag tegen Turkije. De bondscoach van het Nederlands elftal heeft al zijn hoop gevestigd op IJsland en Tsjechië. Beide landen spelen nog tegen Turkije en hebben daardoor het lot van Oranje in handen. Vooral van de Tsjechen mag wat verwacht worden, ondanks dat ze al zeker zijn van een EK-ticket.

De reden voor dat vertrouwen in Tsjechië is het Europees kampioenschap van 2004. Destijds kreeg het Nederlands elftal in groep D te maken met Duitsland, Letland, en jawel, Tsjechië. De poulegenoot in groep A van de kwalificatiecyclus voor het EK van volgend jaar zomer zat Nederland in het verleden vaak in de weg, maar gooide op dat bewuste EK elf jaar geleden een reddingsboei uit naar Oranje, dat destijds met beide handen werd aangegrepen door de ploeg van toenmalig bondscoach Dick Advocaat.

In de eerste groepswedstrijd stond gelijk het treffen met aartsrivaal Duitsland op het programma. Oranje keek ruim vijftig minuten tegen een 1-0 achterstand aan, tot Ruud van Nistelrooij in de 81ste minuut een beroerde start van het EK voorkwam. Uit een voorzet van Andy van der Meijde schoot de huidige assistent-trainer van het Nederlands elftal fraai raak en sleepte hij daarmee een punt uit het vuur.

Vier dagen later moest Oranje aantreden tegen Tsjechië, dat de eerste poulewedstrijd met 2-1 had gewonnen van Letland en daardoor de trotse koploper was. Nederland ging voortvarend van start en stond al na negentien minuten met 2-0 voor na doelpunten van Wilfred Bouma en Ruud van Nistelrooij. De toen pas twintigjarige Arjen Robben speelde een weergaloze wedstrijd, maar werd desondanks naar de kant gehaald door Advocaat. Na die discutabele wissel voltrok zich een rampscenario voor Oranje. In het laatste kwartier boog Tsjechië een 2-1 achterstand, na de aansluitingstreffer van Jan Koller, om in een 3-2 overwinning.

B-elftal Tsjechië wint van Duitsland

Op 23 juni 2004 verscheen Nederland aan de aftrap van de laatste groepswedstrijd tegen Letland, terwijl het al geplaatste Tsjechië met een B-elftal aantrad tegen Duitsland. Het enige wat de Duitsers hoefden te doen, was winnen. Na ook tegen Letland gelijk te hebben gespeeld, stond Duitsland immers één punt voor Oranje. Dat scenario leek zich ook na 21 minuten af te spelen, nadat Michael Ballack zijn ploeg op een 1-0 voorsprong had gezet. Marek Heinz en Milan Baros poetsten de voorsprong van Duitsland echter met twee goals weg, waardoor Nederland zich met een 3-0 zege op Letland alsnog plaatste voor de kwartfinale van het EK.

11 jaar, 3 maanden en 17 dagen later heeft Tsjechië opnieuw het lot van het Nederlands elftal in handen, als Turkije op bezoek komt in Praag. Op 10 oktober 2015 kunnen de Tsjechen zich opnieuw kronen tot de helper van Oranje door te voldoen aan de sportieve plicht en Turkije te verslaan. In dat geval kan Nederland, dat een kleine drie uur voor de aftrap van Tsjechië – Turkije al in actie komt, bij een overwinning op Kazachstan weer de touwtjes in handen nemen. Drie dagen later moet Oranje het dan zelf afmaken tegen de Tsjechen, die dan op bezoek komen in de Amsterdam Arena. (Foto: Instagram)

Praat Mee!