Jong Oranje moet Nederlandse eer redden tegen Turkije

Twee dagen nadat het Nederlands elftal tegen Turkije de kansen op het EK drastisch zag slinken, is het vanavond de taak aan Jong Oranje om tegen de leeftijdsgenoten van datzelfde Turkije de eer te redden van het Nederlandse voetbal. 

De dreun van de nederlaag van het grote Oranje kwam ook binnen bij de jongelingen van bondscoach Fred Grim, alhoewel de spelers en de technische staf weinig hebben meegekregen van de wedstrijd. ‘We zaten in de bus en stonden in de file’, vertelt Grim tegen De Telegraaf. ‘Met de satellietverbinding die we hadden, hebben we daar niet veel van kunnen zien. We kregen het meeste achteraf pas mee. Het is natuurlijk hartstikke vervelend wat er is gebeurd.’

Goede start EK-cyclus

Heel lang wil Grim ook weer niet stilstaan bij het echec van het Nederlands elftal. ‘Eén ding is duidelijk: wij zijn hier met onze eigen kwalificatie bezig en daar ligt de volle focus op’, benadrukt de oud-doelman. De kwalificatiecyclus van Jong Oranje is een stuk beter begonnen. Afgelopen vrijdag werd de openingswedstrijd tegen Jong Cyprus gewonnen met 4-0. Wat vooral tot tevredenheid stemde, was het frivole spel van Jong Oranje, dat de uitslag veel hoger uit had moeten laten vallen.

Turkije is echter van een ander kaliber. Samen met Jong Slowakije zijn zij de voornaamste concurrent van Jong Oranje in groep 8. Alleen de nummers één plaatsen zich rechtstreeks voor het jeugd-EK van 2017 dat in Polen wordt gespeeld. Daarnaast strijden de vier beste nummers twee in de play-offs om de resterende twee tickets.

‘De Turken hebben een goed voetballend elftal, met best veel talenten’, beschrijft Grim de kracht van Jong Turkije. ‘Die spelen ook allemaal bij verschillende clubs in Europa. De spits speelt bij Manchester City bijvoorbeeld (de 18-jarige Enes Ünal, verhuurd aan het Belgische Racing Genk, red.) en andere jongens spelen in de Duitse competitie. Het wordt een mooie graadmeter.’

Jong Turkije – Jong Oranje

Het EK-kwalificatieduel tussen Jong Turkije en Jong Oranje begint dinsdagavond om 18.45 uur. De wedstrijd wordt niet uitgezonden op televisie.

Praat Mee!