Jong Oranje neemt revanche op Turkije en verstevigt koppositie

Twee dagen na de beschamende nederlaag van het Nederlands elftal heeft Jong Oranje het blazoen van het Nederlandse voetbal enigszins opgepoetst. Enkele honderden kilometers ten noorden van Konya, de stad waar Oranje met 3-0 ten onder ging tegen Turkije, boekte Jong Oranje een knappe 1-0 uitzege op datzelfde Turkije. 

Jong Oranje was de EK-kwalificatiecyclus vorige week vrijdag begonnen met een ruime zege op Cyprus. De eilandbewoners maakten geen schijn van kans tegen de jongelingen van Nederland, die er lustig op los combineerden en het publiek op de kletsnatte Adelaarshorst trakteerden op een vermakelijke wedstrijd. Cyprus mocht uiteindelijk van geluk spreken dat het met een 4-0 nederlaag in het vliegtuig naar huis stapte.

Tegen Jong Turkije kwam Nederland wederom goed voor de dag. Het zelfvertrouwen spatte in de eerste helft van de spelers van Jong Oranje af. Het positiespel van de ploeg van bondscoach Fred Grim was uitstekend verzorgd en verdedigend kwam het geen moment in de problemen. Het duurde uiteindelijk tot de 35ste minuut voordat Jong Oranje het overwicht in de score uitdrukte. Jean-Paul Boëtius kreeg de bal mee na een hakje van Tonny Vilhena, ging een één-twee aan met Vincent Janssen en schoot vervolgens via de binnenkant van de paal raak: 0-1.

De bondscoach van de Turken gaf zijn ploeg in de rust de opdracht mee om de verdedigende stellingen te verlaten en opportunistischer naar een doelpunt te zoeken. Dat bracht Jong Oranje flink aan het wankelen. Vooral Feyenoord-aanvaller Bilal Bisacikoglu bracht de defensie van Nederland regelmatig in problemen. De Nederlandse Turk liet Hans Hateboer geregeld zijn hielen zien en kreeg vlak voor tijd een niet te missen kans. De inzet van Basacikoglu – het laatste wapenfeit van de wedstrijd – vloog echter ruim over het doel van Oranje-doelman Mickey van der Hart heen.

Na twee wedstrijden gaat Jong Oranje met zes punten fier aan kop in groep 8 van de EK-kwalificatiereeks. De voorsprong van zes punten – met een wedstrijd meer te hebben gespeeld – op de directe concurrenten Turkije en Slowakije zal Grim tevreden stemmen.

Scoreverloop:

35. Boëtius 0-1

Opstellingen Jong Turkije – Jong Oranje:

Opstelling Jong Turkije: Okan; Emre, Kaan, Ahmet, Fatih; Irfan Can, Okay (38. Hakan), Salih; Kenan, Enes en Bilal.

Opstelling Jong Oranje: Van der Hart; Hateboer, Van Beek, Rekik, Aké; Hendrix, Bazoer, Vilhena (82. Haye); Boëtius (64. Tannane), Janssen en Kishna (75. Mahi).

Stand EK-kwalificatiepoule Jong Oranje

1. JONG ORANJE 2-6 (+5)
2. Jong Wit-Rusland 1-3 (+1)
3. Jong Turkije 1-0 (-1)
4. Jong Slowakije 1-0 (-1)
5. Jong Cyprus 1-0 (-4)

Video’s

0-1 Boëtius

Bijzonderheden:

Praat Mee!