Hublot: de officiële tijdwaarnemer van de FIFA

Wie de winnaar van het EK 2016 wordt blijft voorlopig onbekend, maar van Nederland lijkt in ieder geval niet veel over te zijn. Van 5-1 tegen Spanje naar een EK zonder Oranje. De winnaar van het WK 2014 is natuurlijk allang bekend. ‘Duitsland’, hoor ik u zonder twijfel zeggen. En hoewel dat natuurlijk klopt, was er tijdens het WK van 2014 ook nog een andere winnaar: Hublot, het bekende horlogemerk.

De strategische zet van Jean-Claude Biver

Vanwege een slimme zet van Hublot’s CEO Jean-Claude Biver, is Hublot sinds 2010 de officiële tijdwaarnemer van de FIFA. Voordat Hublot de taak van ‘timekeeper’ op zich nam, was er op dit vlak nog geen sponsor. Biver heeft de FIFA dan ook zelf benaderd met de vraag of het de officiële tijdwaarnemer kon worden. En met succes: de verkoopcijfers van Hublot-horloges via websites als chrono24 zijn flink gestegen. Biver had dus gelijk toen hij zich bedacht dat zijn beoogde klanten massaal naar voetbal keken. Volgens Biver komt dat onder andere door de bijzondere relatie tussen voetbal en precieze tijdwaarneming: “Timing is cruciaal in voetbal. Tijdens het vorige WK werd 40 procent van de wedstrijden beslist in de laatste 5 minuten”, zei hij tegen het zakentijdschrift MT.

Exclusiviteit

Naar verluidt betaalt Hublot 20 miljoen euro per jaar aan de FIFA om de officiële tijdwaarnemer te mogen zijn. Daar krijgt Hublot wel een hoop publiciteit voor terug. Ruim 40 miljard televisiekijkers zien de klok regelmatig zo’n 20 tot 30 seconden in beeld verschijnen. Ondanks het succes stelt Hublot grenzen aan het aantal geproduceerde horloges per jaar: Biver wil niet over de 40.000 heengaan. Zijn horloges moeten vooral exclusief blijven.

Die exclusiviteit zie je ook terug in de Limited Edition-modellen van Hublot. Zo creëerde Hublot voor het WK van 2014 een speciaal horloge, en maakt het merk ook edities die in het teken staan van een bepaalde sporter. Op die manier hoopt Biver verschillende doelgroepen te bereiken. Eén ding staat vast: ook tijdens het EK van 2016 zal Hublot in ieder geval een winnaar zijn.

Praat Mee!