De Boer begrijpt keuzes Blind niet: ‘Dat hij überhaupt was geselecteerd’

Het slachtofferen van Klaas-Jan Huntelaar tegen IJsland, het opstellen van Gregory van der Wiel en het te laat brengen van aanvallende wissels. Heel Nederland viel de afgelopen week over Danny Blind heen. De keuzes van de kersverse bondscoach kon Ronald de Boer over het algemeen wel volgen. Alleen over de samenstelling van de verdediging is de oud-international het niet eens met zijn voormalige ploeggenoot.

‘In de achterhoede begreep ik er niets van dat Gregory van der Wiel überhaupt was geselecteerd’, schrijft De Boer in zijn column in Voetbal International. ‘Van der Wiel heeft al maanden niet gespeeld bij Paris Saint-Germain en lag een maand geleden nog op het strand van Ibiza. Neem dan Daryl Janmaat.’

Ook in het hart van de verdediging had De Boer het liever anders gezien. ‘In het centrum van de defensie bewezen Stefan de Vrij en Jeffrey Bruma tegen Turkije dat ze een bepaalde slimmigheid missen. Ze maakten inschattingsfouten die het verschil bepalen tussen top en subtop. De Vrij schakelde zichzelf uit met een onnodig kopduel en Bruma had daarna nooit uit het centrum mogen weglopen’, legt De Boer de pijnpunten bloot bij de 1-0 van Turkije.

Een wisseling van de wacht bij Oranje is wat De Boer betreft niet de oplossing voor het probleem. ‘Hoewel de teleurstelling in het land nu groot is, vind ik dat de KNVB niet moet toegeven aan de roep om een andere bondscoach. Ik heb van direct betrokkenen bij Oranje begrepen dat de aanpak en wedstrijdvoorbereiding van Blind stukken beter is dan hoe dat onder zijn voorganger ging. Er is gekozen voor een bepaalde richting en daar kun je niet meteen weer vanaf stappen’, is de voetbalanalist van FOX Sports van mening.

‘In mijn ogen is dat onnodig en het zou een afgang zijn. De meeste schade was door de KNVB al aangericht met de keuzes die na het WK zijn gemaakt’, doelt De Boer op de constructie waarbij Guus Hiddink na het EK van 2016 het stokje over zou geven aan Blind.

Praat Mee!