‘Teloorgang Nederlands voetbal schuld van kunstgrastsunami’

De afgelopen dagen trachtten voetbalkenners en Nederlandse media om de schuldvraag te beantwoorden wie of wat ten grondslag ligt aan de dramatische kwalificatiereeks van Oranje. Een EK zonder het Nederlands elftal lijkt met rasse schreden te naderen na het debacle tegen IJsland (0-1 verlies) en Turkije (3-0 nederlaag). Columnist en voetbaljournalist Sjoerd Mossou van het Algemeen Dagblad schuift de schuld niet in de schoenen van een individu, maar wijst op de ondergrond waarop menig klein jongetje tegenwoordig speelt.

‘Het ging over van alles en nog wat, in onze beschouwingen over de tragische Nederlandse voetbalcrisis, maar nooit over kunstgras. Dat is best wel gek’, schrijft Mossou in zijn column in het AD. ‘Zou het misschien kunnen dat we tegenwoordig bovenal kunstgrasvoetballers opleiden, als zo’n beetje het enige land ter wereld?’, vraagt hij zich hardop af.

‘Nog geen wereldtopper afgeleverd in kunstgrastijdperk’

‘Sinds ons voetbal overspoeld wordt door kunstgras, dondert de hele boel als een kaartenhuis in elkaar. Ga maar na. Heracles legde in 2003 zijn eerste kunstgrasveld aan. En warempel: hoe meer kunstgrasvelden er volgden, des te minder wonnen we. Sterker, sinds alle amateurs, jeugdopleidingen en het profvoetbal overspoeld worden door dat vermaledijde kunstgras, hebben wij groot opleidingsland – godbetert niet één wereldtopper meer afgeleverd.’

‘Wesley Sneijder, Nigel de Jong, Robin van Persie, Arjen Robben, Rafael van der Vaart, Mark van Bommel: ze zijn allemaal van vóór het kunstgras’, vervolgt Mossou. Hij denkt dan ook niet dat het louter op toeval berust dat het Nederlands elftal wordt weggeblazen door landen als Tsjechië, IJsland en Turkije. Mossou stelt dat spelers door kunstgras minder fysieke duels hoeven aan te gaan en dat hun techniek door de vlakke ondergrond niet op de proef wordt gesteld.

‘Spelers die niet gewend zijn zich te wapenen in fysieke duels? Spelers die hun acties veelal vanuit stilstand maken (zoals Memphis)? Spelers die de bal het liefst aannemen met het balletje onder de voet? Zogenoemde comfortvoetballers, niet gewend aan natuurlijke weerstand, spelend in een nét iets te laag tempo?’ Dáár zou zomaar eens het probleem kunnen liggen’, legt Mossou zijn vinger op de zere plek. ‘Tot die tijd is alles de schuld van de kunstgrasmaffia, wat mij betreft, en verder van niemand.’

Onderzoek KNVB

Ook de KNVB lijkt de ‘kunstgras-problematiek’ serieus te nemen. De Nederlandse voetbalbond heeft in een reactie aan Mossou laten weten dat het effect van kunstgras op de ontwikkeling van spelers wordt onderzocht.


photo credit: Artificial grass via photopin (license)

Praat Mee!