Bazoer keek op tegen Sneijder: ‘Wesley maakte carrière in het topvoetbal, dat wilde ik ook’

Hoewel Riechedly Bazoer pas achttien jaar oud is, wordt hij al wekelijks gevolgd door bondscoach Danny Blind en zijn assistenten Marco van Basten en Ruud van Nistelrooy. De jongeling van Ajax hoopt op een dag in de voetsporen te treden van zijn voorbeeld: 117-voudig international Wesley Sneijder.

Dat Bazoer het heeft geschopt tot basisspeler in Amsterdam, heeft hij voor het grootste gedeelte aan zichzelf te danken. Zijn jeugd was niet altijd even makkelijk. ‘Ik weet waar ik vandaan kom. Mijn ouders hebben elkaar ontmoet op Curaçao en zijn naar Nederland gekomen. Ze hadden het niet breed, waardoor ik ben opgegroeid in een achterstandswijk in Utrecht, Zuilen. Daar, op straat, heb ik mijn levenslessen geleerd’, zegt de middenvelder van Jong Oranje in de nieuwe editie van het weekblad Voetbal International.

‘Ik zag jongens de criminele kant op gaan en besefte al snel dat voetbal een positieve wending aan je leven kan geven. Al jong prentte ik in mijn hoofd dat ik profvoetballer wilde worden. Mijn broer steunde me daarin. Als hij maar even het gevoel had dat ik de verkeerde kant op ging, tikte hij me op mijn vingers. Of op mijn wang.’

Sneijder als inspiratiebron

Het traject dat Sneijder bewandelde richting de absolute top van Europa inspireerde Bazoer. ‘Verderop in de stad had ik een mooi voorbeeld. Naast Zuilen ligt Ondiep, de wijk waar de familie Sneijder vandaan komt. Ik zag Wesley carrière maken in het topvoetbal, dat wilde ik ook.’

‘Ik heb er lange dagen voor moeten maken. Vanaf de D-pupillen pakte ik iedere ochtend om 7.08 uur de trein van Utrecht naar Eindhoven. Daar ging ik naar school, daarna trainen bij PSV, en dan was ik na een dag van ruim twaalf uur weer thuis. Daarna eten, het liefst nog even op straat voetballen, tv-kijken en naar bed. Dag in, dag uit. Nu ik bij Ajax speel, weet ik waar ik dat allemaal voor gedaan heb’, aldus de talentvolle Ajacied.

Praat Mee!