Arbiter Björn Kuipers door het slijk gehaald in Spanje

De Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers floot woensdagavond niet de beste wedstrijd uit zijn carrière. De arbiter vergat AS Roma-middenvelder Radja Nainggolan een (directe) rode kaart te geven na een grove charge op Rafinha van FC Barcelona, en verzuimde eerder in de wedstrijd een strafschop toe te kennen aan de Catalanen na een overtreding op oud-Ajacied Luis Suárez. De Spaanse media maken een dag na het Champions League-duel dan ook gehakt van Kuipers.

El Mundo Deportivo pakt vanochtend groots uit met een stuk over de arbitrale dwalingen van Kuipers, dat met koeienletters wordt voorafgegaan door: ‘Kuipers werkt mee aan Romeins feestje.’ Vooral het penaltymoment is een doorn in het oog van de Spaanse krant. ‘Het thuispubliek vierde het gelijkspel als een overwinning. Dat kon omdat er geen strafschop aan Suarez werd gegeven, kort na de 0-1. Het zou de 0-2 hebben betekend, maar in plaats daarvan maakte Roma kort daarna gelijk’, wijst de courant op het breekpunt van de wedstrijd.

‘Over het moment zelf bestaat geen enkele twijfel. De lange bal werd gespeeld op Suárez, die de zestien inliep en de bal onder controle had. De hand van de keeper ontweek hij, maar het lichaam van de doelman haalde Suárez onderuit.’

Maar dat was niet het enige moment waarover de krant zich heeft opgewonden. ‘De andere grote smet op de avond van de Nederlander was het tolereren van de hardheid van Nainggolan. Hij had daar geen rood hoeven geven, maar eerder in de wedstrijd wél al geel voor Nainggolan na een overtreding op Messi’, luidt het oordeel.

Rafinha half jaar uit de roulatie

Rafinha raakte zwaar geblesseerd bij de tackle van Nainggolan en moest per brancard het veld verlaten. Onderzoek heeft uitgewezen dat de Braziliaanse Spanjaard schade heeft opgelopen aan de voorste en achterste kruisband in zijn rechterknie. Naar verwachting staat Rafinha een half jaar buitenspel. (Foto: Tânia Rêgo/ABr, Wiki commons)

Praat Mee!