Janssen: ‘Ziyech verdient een kans in Oranje’

In aanloop naar de interlands tegen de Verenigde Staten (3-4 verlies) en Letland (0-2 zege) riep toenmalig bondscoach Guus Hiddink Hakim Ziyech op voor het Nederlands elftal. De middenvelder van FC Twente kwam echter niet aan spelen toe, omdat hij het trainingskamp alweer snel moest verlaten met een enkelblessure. Oud-international Theo Janssen en voormalig bondscoach van Jong Oranje Foppe de Haan vinden dat Danny Blind er goed aan zou doen om Ziyech zo snel mogelijk te laten debuteren, zodat zijn interlandcarrière als speler van het Nederlands elftal vaststaat.

Gisteravond maakte de NOS bekend dat Ziyech begin oktober is opgeroepen voor twee vriendschappelijke wedstrijden van het Marokkaanse nationale elftal (tegen Ivoorkust en Guinee). De ex-international van Jong Oranje heeft de uitnodiging geaccepteerd evenals Heracles Almelo-aanvaller Oussama Tannane. De keuze van Ziyech is hoogst opmerkelijk, aangezien hij eind mei nog aangaf te hebben gekozen voor een interlandloopbaan als Oranje-speler.

De oud-speler van sc Heerenveen heeft tijdens de huidige voetbaljaargang zijn stijgende lijn uit het vorige seizoen doorgetrokken en was afgelopen weekend wederom goud waard voor FC Twente. In het competitieduel met Ajax (2-2) gaf hij een assist en scoorde hij uit een penalty, waardoor een punt werd gepakt tegen de koploper van de Eredivisie. Janssen vindt het dan ook onbegrijpelijk dat Ziyech vorige maand niet op zijn minst bij de voorselectie van het Nederlands elftal zat.

Opvolger van Sneijder

‘Feit is natuurlijk dat Wesley Sneijder de nummer tien van het Nederlands elftal is en wat mij betreft is hij de beste man voor de positie. Als Sneijder wegvalt, zit er alleen niemand achter. Dat zou Ziyech moeten zijn’, is Janssen van mening. Ziyech is volgens de oud-speler van Ajax en Vitesse de enige voetballer op de Nederlandse velden ‘die zo creatief is’, getuige ook zijn betrokkenheid bij doelpunten van FC Twente. Bij de laatste 24 goals van de Tukkers was Ziyech 23 keer de maker of de aangever.

Foppe de Haan valt Janssen bij en denkt dat Ziyech de aangewezen persoon is om Sneijder over een aantal jaren op te volgen in het Nederlands elftal. ‘Hij moet nog wel werken aan zijn fysiek en mag van mij nog wel wat meer verdedigend werk doen’, vertelt De Haan in gesprek met het Algemeen Dagblad. De gepensioneerde hoofdtrainer is zeer te spreken over het inzicht van de Marokkaanse Nederlander, zijn fantastische traptechniek en mentaliteit.

Tot slot doet ook FC Twente-trainer René Hake een duit in het zakje. Hij sluit zich aan bij Janssen en oppert voor een uitnodiging van Blind. ‘Ja, Sneijder is er ook, maar dat betekent niet dat Ziyech er niet bij kan’, aldus de opvolger van de ontslagen Alfred Schreuder.

Als Ziyech op 9 of 12 oktober overigens in actie komt tegen Ivoorkust en/of Guinee, dan mag hij nog altijd uitkomen voor het Nederlands elftal. Pas als hij een officiële interland heeft gespeeld voor Marokko staat zijn keuze definitief vast en behoort een interlandloopbaan bij Oranje niet langer tot de mogelijkheden.

Praat Mee!