Blind sprak met Ziyech: jeugdinternational nog altijd in beeld bij Oranje

Bondscoach Danny Blind heeft dit weekend persoonlijk contact opgenomen met Hakim Ziyech. De creatieve middenvelder van FC Twente ging vorige week in op een uitnodiging van het Marokkaanse nationale elftal en lijkt daardoor af te zien van een interlandloopbaan in het Oranje-shirt. Blind heeft daar namens de KNVB een stokje voor proberen te steken, maar of het ook geholpen heeft, moet de komende weken nog blijken.

De keuzeheer van het Nederlands elftal heeft Ziyech laten weten dat hij nog altijd in beeld is bij Oranje, ondanks dat hij vorige maand niet tot de 31-koppige voorselectie behoorde voor de interlands tegen IJsland en Turkije. Blind heeft hem daarbij overigens geen toezegging gedaan dat hij tijdens de komende interlandperiode in oktober bij de definitieve Oranje-selectie zit. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Eerder leek Ziyech nog zonder zorgen te kunnen afreizen naar Marokko voor de vriendschappelijke wedstrijden tegen Ivoorkust (9 oktober) en Guinee (12 oktober). Normaal gesproken zijn oefeninterlands immers niet bindend voor een interlandcarrière. Bij Ziyech is dat echter wel het geval, omdat hij met Jong Oranje al een EK-kwalificatiewedstrijd heeft gespeeld. Desalniettemin kan de Marokkaanse Nederlander bij de FIFA een aanvraag indienen om voor het land van zijn ouders uit te kunnen komen. In dat geval mag hij, als hij ook daadwerkelijk in actie komt, geen interlands meer spelen voor Nederland.

Ziyech werd zaterdag na afloop van het competitieduel met sc Cambuur (0-0) voor de eerste keer geconfronteerd met die regel. Dat lijkt hem er echter niet van te weerhouden om zich volgende maand te melden bij Marokko. ‘Zoals het er nu naar uitziet, ga ik gewoon naar Marokko. Ik wil gewoon spelen. Ik kan nog terug, maar ik heb de uitnodiging geaccepteerd’, vertelde de voormalig Nederlands jeugdinternational voor de camera van FOX Sports.

Praat Mee!