‘Van Basten heeft zijn eigen positie verkeerd ingeschat’

Oud-PSV’er Wim Kieft heeft zijn ongenoegen uitgesproken over de uitlatingen van Marco van Basten aan het adres van Johan Cruijff en Ajax. Kieft noemt de uitspraken ‘niet slim’ en Van Basten had zich als assistent-bondscoach op de vlakte moeten houden.

‘Hij heeft zijn eigen positie verkeerd ingeschat. Dit kan hij zich niet permitteren’, aldus de vaste gast van het televisieprogramma Voetbal Inside. ‘Het is leuk om een mening te hebben, maar dit was niet het juiste moment. Na twee verloren interlands waarin de coaching niet echt geweldig viel te noemen, staan voor Oranje twee belangrijke interlands op stapel. Daar zou het over moeten gaan, maar nu gaat het dankzij Van Basten alleen nog maar over Van Basten contra Cruijff’, vervolgt Kieft in zijn column voor De Telegraaf.

Kieft mist ook de regie vanuit Zeist. ‘Maar bij de KNVB durven ze Marco niet aan te pakken. Danny Blind had hem als bondscoach even moeten instrueren over zijn columns. Van Basten heeft een tien keer grotere status dan Blind, waardoor de gevolgen van zijn woorden een enorm effect hebben.’

‘Marco heeft uiteraard recht op zijn eigen mening’, gaat de oud-international verder, die bij Oranje samen met Van Basten Europees kampioen werd in 1988. ‘Maar in zijn positie kan hij niet zomaar iets roepen wat je normaal aan de koffietafel roept. Dat verbaast me, aan de andere kant ook weer niet. Als speler vloog hij ook wel eens uit de bocht. Had-ie een rotdag en kon hij vreselijk en ongenuanceerd tekeergaan. Eén ding heeft het wel opgeleverd: zijn beste column tot dusver. Want die andere waren dodelijk saai’, sluit Kieft af.

Praat Mee!