Van Dijk wordt Oranje ingepraat: ‘Virgil is sterk, snel en goed in de lucht’

Niet iedereen was ervan overtuigd dat Virgil van Dijk het niveau in de Premier League aankon. In zijn eerste drie competitiewedstrijden heeft Van Dijk echter korte metten gemaakt met zijn criticasters. De 24-jarige centrumverdediger bekroonde zijn sterke optreden tegen Swansea City zaterdag met een doelpunt en kreeg na afloop een flinke veer in zijn kont gestoken van José Fonte, zijn maatje in de defensie.

De aanvoerder van Southampton somt in gesprek met The Guardian de sterke punten op van de Nederlander. ‘Virgil is sterk, snel en goed in de lucht. Het is geweldig om met hem samen te spelen. Hij speelt met veel vertrouwen en is nog jong ook. Hij maakt mijn job veel gemakkelijker’, aldus Fonte.

Van Dijk is uitermate te spreken over zijn overstap naar de Engelse competitie, die wat later tot stand kwam dan hij zelf had gewild. Hij moest logischerwijs wel even wennen aan het hogere niveau. ‘Ik moest echt wennen aan het tempo in de Premier League. Daarnaast kost het tijd om je teamgenoten te leren kennen’, blikt de van Celtic overgekomen Van Dijk terug op zijn eerste weken in Zuid-Engeland.

De Nederlanders Jordy Clasie, Maarten Stekelenburg en Cuco Martina en oud-Celtic spelers Fraser Forster en Victor Wanyama hebben Van Dijk op sleeptouw genomen vlak na zijn transfer. ‘Dat maakt het allemaal een stuk gemakkelijker. En dat zie je nu ook op het veld’, vertelt Van Dijk. De Bredanaar is erg blij dat Ronald Koeman de scepter zwaait bij Southampton. De Nederlandse oefenmeester was tijdens zijn actieve loopbaan als speler een begenadigd verdediger.

‘In Nederland is Koeman een grootheid’

‘Hij is een geweldige coach en was een geweldige speler. Hij heeft alles meegemaakt in zijn carrière, alles wat je maar zou kunnen tegenkomen. En de trainer was natuurlijk een verdediger. Ik heb al veel van hem geleerd. In Nederland is hij een grootheid, een grote naam’, spreekt Van Dijk mooie woorden over Koeman.

Zaterdag staat de lastige uitwedstrijd tegen Chelsea op het programma voor The Saints. Van Dijk krijgt voor die tijd te horen of hij bij de definitieve selectie zit van het Nederlands elftal voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Kazachstan (10 oktober) en Tsjechië (13 oktober).

Praat Mee!