Cruijff krijgt weer kritiek: ‘Dat maakt zijn verbaasde reactie zo grappig’

Marco van Basten uitte vorige week stevige kritiek op Het Plan Cruijff. ‘Het hele verhaal is een fabeltjeskrant’, typeerde de assistent-bondscoach de Fluwelen Revolutie bij Ajax, die in 2010 in gang werd gezet door Johan Cruijff. Ook Wilfred Genee is bijzonder kritisch op de plannen van de eeuwige nummer veertien. 

‘Macht. Dat was het woord van de week’, vat Genee in zijn column voor het Algemeen Dagblad de rumoerige week rond Ajax samen. ”Vermogen-kracht om iets te (laten) doen zoals je wilt’, aldus het woordenboek. Vooral het subtiel toegevoegde ‘laten’ maakt de verbaasde reactie van Johan Cruijff over zijn rol binnen Ajax zo grappig: ‘Hoezo macht, ik woon in Barcelona.”

‘Kern van het verhaal was de vraag of de bloederige revolutie van Cruijff de club nu daadwerkelijk zoveel verder heeft gebracht dan destijds voorspeld. Daar kun je absoluut je twijfels over hebben’, sluit Genee zich aan bij de mening van Van Basten. ‘Al denken de Cruijff-adepten daar anders over. Want geen club in Nederland waar de tegenstelling zo groot is als in Amsterdam. Cruijff zelf had de column niet gelezen en begreep niet waar de reactie vandaan kwam. Marco had zelf als trainer toch weinig voor het Nederlands voetbal betekend?’

Jaap de Groot

Een dag na het verschijnen van de bewuste column van Van Basten in Voetbal International schoof Genee samen met Jaap de Groot, chef sport van De Telegraaf, aan bij de talkshow van Jeroen Pauw. De vooringenomenheid van De Groot is iets waar Genee zich enorm aan ergerde bij Pauw.

‘Het Apache-opperhoofd van de Cruijff-stam Jaap de Groot ontkende donderdagavond in het programma ‘Pauw’ zelfs dat hij in het Cruijff-kamp zat. De berichtgeving van De Telegraaf is altijd objectief. Dat hij twee dagen eerder nog in Cruijff-outfit glimmend op de foto stond met twee nieuwe kandidaten voor de Cruyff University, aangeboden door Telesport, leek hij alweer vergeten te zijn’, sluit Genee af.

Praat Mee!