Van Oostveen verbindt lot niet aan EK

Bert van Oostveen geeft zijn positie als directeur betaald voetbal van de KNVB niet op als het Nederlands elftal over twee weken naast een EK-ticket grijpt. De sportbestuurder laat in een groot interview met het weekblad Voetbal International weten dat zijn functioneren intern niet ter discussie wordt gesteld.

Van Oostveen geeft een duidelijk antwoord op de vraag of hij zijn lot verbindt aan de uitkomst van de laatste twee EK-kwalificatieduels met Kazachstan en Tsjechië: ‘Nee.’ Volgens de KNVB-directeur is er geen onrust in Zeist. ‘Ik word dagelijks beoordeeld, door jullie van de media en intern. Mijn werk strekt zich veel verder uit dan Oranje. Uiteindelijk oordeelt de raad van commissarissen. Ik kan iedereen recht in de ogen kijken met de beslissingen die genomen zijn’, aldus Van Oostveen.

‘Vorige week hebben we een rvc-vergadering gehad’, vervolgt hij. ‘Daar heb ik alleen maar brede steun ervaren. Dus het is aan de buitenkant, al dan niet gemaakt, onrustiger dan aan de binnenkant. Ik heb juist het gevoel dat deze slechte tijd de directie, medewerkers, rvc en technische staf veel dichter naar elkaar duwt.’

In gesprek met VI vertelt Van Oostveen verder dat hij geen spijt heeft van zijn keuzes na het WK van vorig jaar zomer. De bondsbestuurder bedacht een constructie waarbij Guus Hiddink tot en met het EK van 2016 als bondscoach voor de groep zou staan, waarna hij vervolgens het stokje zou overdragen aan zijn assistent Danny Blind.

Van Oostveen staat achter aanstelling Blind

Vanwege de slechte resultaten in de EK-kwalificatiecyclus werd Blind echter al vervroegd naar voren geschoven. Maar ook die keuze pakte totaal verkeerd uit. Onder Blind verloor Nederland zowel van IJsland (0-1) als van Turkije (3-0), waardoor plaatsing voor het EK nog verder uit zicht is verdwenen. Van Oostveen zou met de kennis van vandaag geen andere keuzes hebben gemaakt. ‘Je hebt geen enkele garantie dat een andere coach wel had gewonnen.’

Praat Mee!