De Jong baalde van bijrol bij Oranje: ‘Ik was er klaar voor’

Luuk de Jong hoeft zich maandag niet te melden bij het Nederlands elftal. De negenvoudig international herstelt momenteel van een enkelblessure en is daarom niet opgenomen in de Oranje-selectie voor de aankomende interlandweek. De Jong kan daardoor geen bijdrage meer leveren in de EK-kwalificatiereeks, die ook tijdens de vorige interlandperiode al marginaal was.

De centrumspits van PSV zag begin september vanaf de bank lijdzaam toe hoe het Nederlands elftal in de Amsterdam Arena met 1-0 ten onder ging tegen IJsland. Drie dagen later viel De Jong een kwartier voor tijd in tegen Turkije, maar ook hij kon niet het verschil maken in het met 3-0 verloren kwalificatieduel. ‘Het is lastig om als invaller in de slotfase de boel nog even om te draaien, maar niets is onmogelijk’, blikt De Jong in gesprek met ELF Voetbal Magazine terug op zijn invalbeurt tegen Turkije.

‘Of ik tevreden was met mijn rol als pinchhitter? Natuurlijk had ik liever vanaf het begin gespeeld. Dat wil toch iedereen? Dan groei je mee in het tempo van de wedstrijd. Ik zeg niet dat ik had moeten spelen, ik ken mijn rol’, aldus De Jong, die bij Oranje moet concurreren met vice-aanvoerder Robin van Persie en de in Duitsland spelende Klaas-Jan Huntelaar en Bas Dost. ‘Maar ik had wel het idee dat ik er klaar voor was.’

Uitleg van Blind

‘Datzelfde gevoel had ik toen ik in de Arena warmliep tegen IJsland’, vervolgt De Jong. ‘Maar de bondscoach koos voor Quincy Promes en die keuze heeft hij achteraf uitgelegd. Hij wilde een behendige speler brengen die het die grote verdedigers lastig kon maken.’

Uiteindelijk baalde De Jong nog het meest van de resultaten tegen IJsland en Turkije, waardoor de kansen op een EK-ticket zo goed als zeker zijn verkeken. ‘Het was al met al een grote teleurstelling. We gingen de dubbel in met de gedachte dat we twee duels hadden om het EK in Frankrijk veilig te stellen, maar dat is niet gelukt’, sombert de ex-speler van De Graafschap, FC Twente, Borussia Mönchengladbach en Newcastle United.

‘Nu hebben we het niet meer in eigen hand, moeten we van Kazachstan en Tsjechië winnen en hopen op een fout van Turkije. We zitten niet bepaald in de driver’s seat‘, is De Jong zich bewust van de benarde situatie waarin het Nederlands elftal momenteel verkeert.

Praat Mee!