Van Dijk gaat voor basisplaats bij Oranje: ‘Ik wil het laten zien’

Veel zekerheden heeft bondscoach Danny Blind niet bij het Nederlands elftal. De beste speler (lees: Arjen Robben) ontbreekt, de internationals van Newcastle United hebben nog geen competitiewedstrijd gewonnen, terwijl hofleverancier Ajax afgelopen weekend van de mat werd gespeeld door PSV. Blind zal zich dan ook voornamelijk vast moeten houden aan de spelers die wél in vorm zijn en veel zelfvertrouwen meenemen naar Oranje. Daar is Virgil van Dijk een van.

De centrumverdediger van Southampton speelde zaterdag een ijzersterke wedstrijd op Stamford Bridge. Van Dijk hield Chelsea-spits Radamel Falcao in toom en was de man die de verdediging van de Londenaren bij elke hoekschop kopzorgen bezorgde. Het mondde uit in een 1-3 overwinning voor Southampton, dat de weg naar boven weer heeft gevonden in de Premier League. Dat kan niet geheel los worden gezien van de komst van Van Dijk. Sinds hij begin september de club van Ronald Koeman is komen versterken, verloor Southampton alleen in eigen huis van Manchester United (2-3).

Dat Van Dijk zich gisteren in Noordwijk mocht melden, was dan ook niet meer dan logisch. De 24-jarige Bredanaar is blij dat hij het hoofdstuk Celtic af heeft kunnen sluiten. ‘Bij Southampton leer ik iedere wedstrijd veel en veel meer dan de afgelopen jaren bij Celtic’, vertelt Van Dijk in gesprek met het ANP. ‘Als ik een kans krijg in Oranje, is het aan mij om het te laten zien.’ Die zou komende zaterdag zomaar al eens kunnen komen, als het Nederlands elftal het opneemt tegen Kazachstan. De afwezigheid van Stefan de Vrij (knieblessure) spreekt in het voordeel van de kopsterke Van Dijk.

Zijn transfer naar Southampton lijkt hem het laatste zetje te hebben gegeven naar een selectie voor het Nederlands elftal. ‘Geen idee of het daarmee te maken heeft. Toen ik bij Celtic speelde, heb ik ook meerdere uitnodigingen voor Oranje gehad. Maar de timing is nu perfect. Mijn transfer naar Southampton is helemaal afgehandeld en ik heb intussen vijf wedstrijden op rij gespeeld’, aldus Van Dijk.

Lijn doorzetten

‘Het was even zwaar, maar het gaat steeds beter. Ik leer hier enorm veel. Het spel gaat veel sneller, het lijkt soms net een flipperkast. Daar moest ik wel aan wennen, maar tot nu toe gaat het prima. Ik ben vol vertrouwen en hoop deze lijn door te zetten’, gaat de stopper van Oranje verder. ‘Of ik speeltijd krijg, ligt niet aan mij. Ik wil het laten zien als ik de kans krijg. Tot die tijd moet ik hard blijven werken en het iedereen moeilijk maken.’

Ondanks dat het Nederlands elftal de laatste twee wedstrijden afhankelijk is van de resultaten van Turkije, heeft Van Dijk een EK-ticket nog niet uit zijn hoofd gezet. ‘We hebben met Oranje maar één doel en dat is kwalificatie voor het EK in Frankrijk. Daarvoor moeten we de komende twee wedstrijden winnen; hoe maakt niet uit. En dan zien we wel of het genoeg is’, zegt Van Dijk, die er niet aan moet denken om volgend jaar op de bank te zitten tijdens het EK.

Praat Mee!