Galasek: ‘Hebben iets goed te maken tegen de Turken’

Het Nederlands elftal maakt ondanks de vierde plek in de EK-kwalificatiereeks nog altijd kans om aankomende zomer actief te zijn op het EK in Frankrijk. Daarvoor moet het zelf wel de laatste twee wedstrijden winnen van Kazachstan en Tsjechië en moet het hopen dat Turkije of minimaal één keer verliest of twee keer gelijk zal spelen. Aankomende tegenstander van de Turken is Tsjechië, dat zaterdagavond in eigen huis speelt de Turkse ploeg.

Tomás Galasek, die in zijn voetballoopbaan uitkwam voor onder andere Willem II, Ajax en het nationale elftal van Tsjechië kan het zich niet voorstellen dat het Nederlands elftal niet aanwezig zal zijn op het EK. ‘Een EK zonder Nederland is niet te geloven. Ik hoop dat jullie door ons geholpen worden, maar ben er niet zeker van of dat gaat lukken. Het zou mooi zijn als Tsjechië wint, vertelt de oud-middenvelder in het Algemeen Dagblad.

De Tsjechen zijn inmiddels al geplaatst voor het EK, waardoor bondscoach Pavel Vrba enkele jongelingen aan het werk zal zetten. Zo zal doelman Petr Cech, tegenwoordig uitkomend voor Arsenal, waarschijnlijk op de bank gaan plaatsnemen. ‘Op het EK van 2004 wonnen we ook met een B-ploeg van Duitsland waardoor Nederland verder ging. Karel Brückner, de bondscoach van toen, is nog adviseur van de nationale ploeg. We hebben bovendien iets goed te maken omdat we op het EK in 2008 door de Turken zijn uitgeschakeld’, klinkt Galasek hoopvol.

Praat Mee!