Van Dijk niet rancuneus: ‘Dankbaar dat ik er nu wel bij zit’

Virgil van Dijk verscheen dinsdagmiddag na afloop van de training van het Nederlands elftal voor de camera van FOX Sports. De 24-jarige verdediger ziet ook dat Oranje voor een bijna onmogelijke opgave staat. ‘Maar ik hoop natuurlijk dat Turkije verliest en wij alsnog de play-offs gaan halen. Dat is het doel’, stelde Van Dijk.

Dat hij nog altijd moet wachten op zijn debuut in het Oranje-shirt, is voor het grootste gedeelte te wijten aan de competitie waarin hij de voorbije jaren speelde. Met het Schotse Celtic kreeg Van Dijk enkel in de Champions League tegenstand, waardoor zijn kwaliteiten nooit op waarde werden geschat door Louis van Gaal en Guus Hiddink.

Hoe anders is het nu. Van Dijk maakte begin september de overstap naar Southampton en krijgt sindsdien wekelijks lovende woorden over zich heen in de Engelse pers. Bovendien zag hij zijn goede spel eindelijk beloond worden met een plekje in de definitieve selectie van het Nederlands elftal. Dat de publieke opinie ook in Nederland plots met 180 graden is gedraaid, wekt geen gevoelens van rancune bij Van Dijk. ‘Ik ben hartstikke dankbaar dat ik er nu wel bij zit’, aldus de oud-speler van FC Groningen.

Bescheiden als hij is, wil Van Dijk zichzelf niet in de basisopstelling van het Nederlands elftal praten. Wel legde hij kort uit wat hij denkt toe te kunnen voegen aan de defensie van Oranje. ‘Ik denk dat ik een leider ben, ik praat veel. En ik ben een winnaar. Of het met mooi spel moet of met lelijk spel, dat maakt me geen reet uit. Gewoon voetballen en goed spelen voor het team’, zei Van Dijk, die bij afwezigheid van Stefan de Vrij weleens aan de aftrap van het duel met Kazachstan zou kunnen verschijnen. ‘Als ik start, dan zal ik die kans proberen te pakken ook’, klonk het zelfverzekerd.

Praat Mee!