FIFA schorst Blatter, Platini en Valcke

FIFA-voorzitter Sepp Blatter en Michel Platini, baas van de UEFA zijn door de ethische commissie van de wereldvoetbalbond voor negentig dagen geschorst. Daarnaast is ook Jerome Valcke, secretaris-generaal van de FIFA, voor dezelfde periode uit zijn functie ontheven, zo melden diverse media.

Ook FIFA-presidentskandidaat Chung Mong-joon uit Zuid-Korea is gestraft. De ethische commissie schorst hem voor zes jaar. Het gaat om een voorlopige maatregel. Voor Blatter betekent het dat hij gedurende negentig dagen niet op het hoofdkantoor van de FIFA in Zürich mag komen, terwijl hij zich ook niet in een voetbalstadion mag vertonen. DE FIFA stelde de ethische commissie in om beschuldigingen van fraude, corruptie en omkoping te onderzoeken. Eerder dit jaar, in mei, schorste de FIFA al elf andere FIFA-bestuurders.

Hans-Joachim Ecker, voorzitter van de ethische commissie, bekrachtigde donderdag het voorgenomen besluit. Zolang het strafrechtelijk onderzoek van de Zwitserse justitie gaande is, is de schorsing van kracht, zo meldt de NOS. Hierdoor zou de straf met nog eens 45 dagen verlengd kunnen worden, weet De Telegraaf.

Blatter wordt op dit moment door Zwitserse justitie verdacht van handelingen die tegen de belangen van de FIFA zouden zijn gericht. In 2011 zou hij de steun van UEFA-voorzitter Platini hebben gekocht om herkozen te worden als voorzitter van de FIFA. Daarnaast zou Blatter voor een een te laag bedrag tv-rechten aan andere bestuursleden hebben verkocht.

Praat Mee!