Tete rekent op basisplaats tegen Kazachstan: ‘De kans wordt groter en groter’

Zijn glimlach voor de camera van de NOS verraadde een hoop. Kenny Tete lijkt tegen Kazachstan te zijn verzekerd van een basisplaats als rechtsachter, nadat Daryl Janmaat begin deze week geblesseerd moest afhaken bij Oranje. ‘Ik ben de enige rechtsback in de selectie. Dus de kans wordt groter en groter dat ik ga spelen’, zei de verdediger van Ajax, die afgelopen nacht (Nederlandse tijd) met de selectie van het Nederlands elftal aankwam in Kazachstan.

Tete mag zich daardoor gaan opmaken voor zijn debuut in het Oranje-shirt. Danny Blind probeert zijn pupil zo goed mogelijk voor te bereiden op wat komen gaat. ‘Ik heb de bondscoach kort gesproken, ik denk dat er meerdere gesprekken gaan volgen’, liet Tete doorsijpelen dat Blind zijn keuze heeft gemaakt. Vurnon Anita, het alternatief op de rechtsbackpositie, lijkt zodoende gewoon plaats te nemen op de bank.

Dat het Nederlands elftal zaterdagavond tegen Kazachstan op kunstgras speelt, wordt door velen beschouwd als een nadeel. Tete is het daar niet helemaal mee eens. ‘Ik weet niet of het een nadeel is. Je hebt in ieder geval wel een veld dat vlak is, waarop je de bal snel rond kunt laten gaan. Dat is wel een voordeel voor ons. Maar je speelt liever op gras, dat klopt’, aldus Tete, die in de vertegenwoordigde jeugdelftallen van Ajax regelmatig op kunstgras speelde.

‘Ik heb vooral vorig jaar in de Jupiler League veel op kunstgras gespeeld met Jong Ajax’, verklaarde de Amsterdammer. ‘Ik wil niet zeggen dat ik een ervaringsdeskundige ben, elk kunstgrasveld is weer anders. Maar ik vind het niet heel erg om erop te spelen, al speel ik liever op natuurgras’, herhaalde Tete zijn voorkeur voor echt gras.

Druk

Hij merkt dat er een andere druk op Oranje staat dan hij gewend is bij Ajax. ‘Het verschil tussen Ajax en het Nederlands elftal is heel groot. Je speelt voor je land, spreekt dezelfde taal en iedereen heeft één doel. Dat laatste is bij Ajax natuurlijk ook wel het geval.’ Of de druk groter is bij Oranje? ‘Ja, dat denk ik wel. We moeten natuurlijk goed presteren en willen naar het EK. Dan staat er wel extra druk op’, vervolgde Tete.

De revelatie van de Eredivisie heeft plaatsing voor het EK zeker nog niet uit zijn hoofd gezet. Hij sluit een wonder niet uit de komende week. ‘Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed gaat aflopen. We moeten gewoon onze wedstrijden winnen en hopen dat Turkije punten laat liggen. Er liggen genoeg kansen voor ons om de komende wedstrijden te winnen. Het is natuurlijk niet goed gegaan de afgelopen wedstrijden, maar we hebben een goede ploeg’, sloot Tete af.

Praat Mee!