Frank de Boer: ‘Voelt als een ramp als Nederland zich niet plaatst voor het EK’

Voor het eerst sinds het WK van 2002 dreigt Oranje zich niet te kwalificeren voor een eindtoernooi. Destijds maakte Frank de Boer onderdeel uit van het elftal dat zijn Waterloo vond in de kwalificatiereeks. De situatie waarin het Nederlands elftal momenteel verkeert, doet de trainer van Ajax terugdenken aan die gitzwarte kwalificatiecyclus.

‘Het is een beetje hetzelfde. Wij haalden in 2000 in eigen land de halve finale van het EK en waren erg teleurgesteld na de uitschakeling via strafschoppen tegen Italië’, vergelijkt De Boer in het Algemeen Dagblad het Oranje van toentertijd met het huidige elftal, dat vorig jaar zomer nog derde werd op het WK in Brazilië.

‘Een maand later moesten we alweer de eerste kwalificatiewedstrijden voor het WK spelen. Voor je het je goed en wel beseft sta je vijf punten achter. We verloren thuis van Portugal en speelden gelijk tegen Ierland en zijn daar eigenlijk nooit meer bovenop gekomen’, herinnert de voormalig centrumverdediger van het Nederlands elftal zich nog. ‘Misschien waren we niet genoeg gefocust. Daarna werd de druk erg hoog. Ik denk dat dit de grootste reden was dat we het WK niet gehaald hebben.’

Veertien jaar na dato bestaat wederom de vrees voor een voetbalvrije zomer. Daar had niemand rekening mee gehouden aan het begin van de EK-kwalificatiereeks. ‘Oranje heeft genoeg kwaliteit om van IJsland, Tsjechië en Turkije te winnen’, meent De Boer. Desondanks wist Nederland geen enkele wedstrijd tegen de genoemde landen in winst om te zetten, waardoor plaatsing voor het EK aan een zijden draadje hangt.

‘Ik wil het geen ramp noemen als Nederland zich niet plaatst voor het EK. Maar zo voelt het wel’, aldus De Boer. (Foto: Paul Luberti, Wiki Commons)

Praat Mee!