Van Hooijdonk ziet voordeel in aanvangstijdstip Kazachstan – Nederland

Zaterdagavond rond 22.40 uur wordt duidelijk of het Nederlands elftal met de derde of vierde plaats op zak gaat beginnen aan de slotwedstrijd van de kwalificatiereeks voor het EK 2016 tegen Tsjechië. Op dat tijdstip heeft Oranje de wedstrijd tegen Kazachstan al een kleine drie uur achter zich liggen en zullen de spelers en de technische staf gespannen voor de buis zitten te kijken naar de slotfase van de wedstrijd tussen Tsjechië en Turkije. Dat de Turken met de uitslag van Kazachstan – Nederland aan hun eigen wedstrijd beginnen, kan weleens een voordeel zijn voor Oranje, zo denkt Pierre van Hooijdonk.

‘De Turken zitten weer aan het stuur richting een eindtoernooi, maar het kan een nadeel zijn dat ze zaterdag later spelen’, spreekt de oud-international in het Algemeen Dagblad zijn twijfels uit over de koelbloedigheid bij Turkije. ‘Ze zullen ervan uit gaan dat Nederland wint in Kazachstan, maar als het daadwerkelijk zo ver is, komt toch die stressfactor om de hoek. Ook omdat zij weten dat ze een lastiger programma hebben dan Oranje. Van Turkije is bekend dat ze beter presteren in situaties waarin ze mogen in plaats van moeten.’

Volgens Van Hooijdonk gebeuren de meest gekke dingen bij Turkije zodra ze op achterstand komen. ‘Je ziet het vaak in de competitie daar. Dan staat het lang 0-0, maar valt er plots een goal en wil iedereen van de niet-scorende partij het goedmaken. Dan zie je de linksback ineens voorzetten geven alsof hij de rechtsbuiten is. De verkeerde keuzes die dan gemaakt worden, leiden vaak tot panieksituaties, of zelfs wedstrijden die ontsporen.’

Enkelvoudig Oranje-international Ugur Yildirim heeft minder vertrouwen in een goede afloop voor Nederland. ‘Het voetbalt gewoon veel makkelijker nu Turkije het in eigen hand heeft. Turkse bibbers? Ik geloof er niet in. Zeker niet omdat ze dinsdag de kans krijgen het thuis af te maken. Nederland is niet kansloos, maar wint ook niet zomaar van Kazachstan’, aldus de Nederlander met Turkse roots.

Kazachstan – Nederland

De EK-kwalificatiewedstrijd Kazachstan – Nederland begint zaterdag al om 18.00 uur. Plaats van handelen is de Astana Arena in Kazachstan. Het andere duel in poule A tussen Tsjechië en Turkije begint pas om 20.45 uur, waardoor Oranje bij een zege zich ruim tweeënhalf uur de nummer drie van de groep mag noemen.

Praat Mee!