Omstreden Hayatou neemt rol van FIFA-voorzitter over

De Kameroener Issa Hayatou neemt de komende negentig dagen de rol van voorzitter van de FIFA in. De Kameroener, die al 27 jaar voorzitter is van de Afrikaanse voetbalbond, neemt daarmee de plaats in van de geschorste Sepp Blatter. De Zwitser is door de ethische commissie van de FIFA voor minimaal negentig dagen geschorst wegens mogelijke betrokkenheid bij frauduleuze handelingen en corruptie, zo meldt de NOS.

Hayatou (69) was binnen de FIFA al senior vicepresident. Dat is na de rol van voorzitter de hoogste in de rang bij de FIFA. Sinds 1990 behoort hij tot het uitvoerend comité van de wereldvoetbalbond. In 2002 streed hij mee om het voorzitterschap van de FIFA, maar moest hij zijn meerdere erkennen in Blatter.

Ook Hayatou is een omstreden figuur in de voetbalwereld. In 2010 werd de Afrikaan beschuldig van corruptie, omdat hij in de jaren negentig veel geld zou hebben aangenomen in de ISL-zaak. Hierbij draaide het om de verkoop van lucratieve tv-rechten voor enkele WK’s. Bovendien zou hij miljoenen euro’s hebben ontvangen om op Qatar te stemmen, zodat het WK in 2022 in Qatar gehouden kan worden.

 

Praat Mee!