Basisklant Huntelaar heeft geen problemen met Blind: ‘Daarover is gesproken’

Als de voortekenen niet bedriegen, start Klaas-Jan Huntelaar zaterdag in de basis tegen Kazachstan. Ook voor Robin van Persie lijkt een rol te zijn weggelegd in de basisopstelling van Danny Blind. 

Hoe de rolverdeling precies gaat zijn, is iets dat Huntelaar graag overlaat aan de bondscoach. ‘Hij praat wel met ons en wij als internationals ook met hem, maar hij beslist’, zegt de 31-jarige topschutter tegen De Telegraaf. ‘Het belangrijkste is dat we een goede bezetting voor het doel hebben en onze kansen benutten. Als je een beetje door deze kwalificatie heen kijkt, zie je dat het daar nogal eens aan schortte.’

Exact een jaar geleden stonden Nederland en Kazachstan tegenover elkaar in Amsterdam. Destijds begon Huntelaar op de bank en viel hij na 56 minuten in voor Nigel de Jong. Koud in het veld tekende Huntelaar na 62 minuten de gelijkmaker aan, nadat Oranje al na zeventien minuten op een 1-0 achterstand was gekomen  De Achterhoeker beseft zich dan ook dat, ondanks dat Nederland de thuiswedstrijd met 3-1 won, het duel van vanavond geen garantie is voor drie punten.

Dat Huntelaar tegen Kazachstan überhaupt aan de aftrap mag verschijnen, is gezien de keuzes van de bondscoach tijdens de vorige interlandperiode opmerkelijk te noemen. Blind besloot Huntelaar destijds tegen IJsland te slachtofferen, nadat Bruno Martins Indi een rode kaart had gekregen. Tegen Turkije bleef Huntelaar vervolgens negentig minuten op de bank zitten en zag hij lijdzaam toe hoe Luuk de Jong werd gebruikt als breekijzer.

Muur

De centrumaanvaller van Schalke 04 heeft deze week alsnog uitleg gekregen over zijn reserverol in Konya. ‘Ja, ook daarover is gesproken. Maar het telt allemaal niet meer, hè. Kazachstan verslaan, drie punten pakken en wegwezen’, maakt Huntelaar duidelijk met welk doel Oranje het kunstgras van de Astana Arena opstapt. ‘Tegenwoordig kan iedereen een muur optrekken voor zijn eigen doel. Ook Kazachstan, ja. Toch moeten wij ervoor zorgen dat we niet voor niets twee keer zes uur in het vliegtuig hebben gezeten.’ (Foto: Kathi Rudminat, Wiki Commons)

Praat Mee!